Enoteka: Šimin cabernet


Ime vina: Cabernet sauvignon
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Šime Škaulj
Lokacija: Nadin, sjeverna Dalmacija
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: janjetina s ražnja
Ocjena: 8,4/10
Cijena (mpc): 75,00 kuna (Vrutak)

Vinarija Škaulj nalazi se u samom centru Ravnih kotara, a Šime i njegov sin Tomislav u svojim vinogradima uzgajaju merlot, cabernet sauvignon, syrah, ali i odličnu maraštinu te rade cuvee Tomislav.

Na svojih šest hektara vinograda proizvode isključivo eko-vina po najstrožim normama te svaka boca nosi eko-oznaku. Vinogradi se nalaze u najplodnijem dijelu Nadinskog polja, na tlu koje je nastalo stoljetnim taloženjem naplavina s Velebita i okolnih brda pa je izrazito fosforno i mineralno. Ovdje su vinogradi posađeni još prije 50 godina pod tadašnjim PK-om Zadar.

No, i ovaj prekrasni kraj je za vrijeme Domovinskog rata prošao svoju kalvariju te su vinogradi bili opustošeni i zapušteni pa ih je trebalo temeljito obnoviti. Sadašnji Šimini vinogradi su mladi i potentni, stari šest-sedam godina te se ta potentnost itekako osjeća u vinima.

Šimina vina kušam u kontinuitetu već treću godinu i mogu naći samo riječi hvale za napredak koji ovaj vrijedni i marljivi vinar postiže iz berbe u berbu.

Cabernet sauvignon se jako dobrim pokazao u Nadinskom polju te je iz dobre berbe 2011. vinar izvukao jedno jako interesantno vino, s dosta visokim alkoholima, ali i šest-sedam grama neprovrela šećera te solidnom kiselinom pa mu svi ovi parametri daju ono što je vinu jako bitno - pitkost.

Po samome vinaru, u berbi koja je bila sredinom rujna u grožđu je bilo 15 posto sušica, kako se nazivaju bobice koje na plodu dehidriraju pa budu čimbenik koji vinu daje više alkohole. Pred punjenje u bocu ovo vino samo je tri mjeseca odležali u 500-litarskim drvenim bačvama, onda je barem pet mjeseci provelo u boci.

Vino ima duboku tamnu rubin crvenu boju, bistro je i poprilično gusto te se lijeno vrti u čaši i dosta brzo zaustavlja. Nakon obaveznog dekantiranja vino se otvori te se intenzitet mirisa u čaši podiže, a kvaliteta mirisa je fina.

Na početku mi je najdominantnija nota tipična za čokoladnu griotu punjenu alkoholom. U drugome naletu dolaze note ukuhanog voća poput višnje i maline te malo začinskih nota, a na kraju čak i malo cedrovine.

Vino je polusuho, vrlo toplo, djelomično mekano, s druge strane djelomično je svježe te tanično s vrlo ugodnom mineralnošću te robusna tijela. Zbog visokih alkohola koje vino posjeduje mogu reći da je djelomično uravnoteženo s intenzivnošću u ustima i dosta dugim trajanjem. Vino je djelomično harmonično, no ukusno za pijenje. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter