Enoteka: Septem Pontes

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Septem Pontes
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vina Robert Ćirković
Lokacija: Trstenik/Pelješac/Srednja i Južna Dalmacija
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: biftek sa žara s bijelim tartufima
Ocjena:  8,9/10
Cijena (mpc): 130,00 kn (kod vinara)

Mala vinarija Roberta Ćirkovića iz Trstenika predstavnica je novog vala "garage winmakera" s Pelješca, zajedno s kolegama Vukasom, Rozićem, Radovićem te Zicadom. Robert je bivši pomorac koji je vlastitim snagama i sredstvima pokrenuo vinariju u Trsteniku u blizini vinarije Grgić.

Godine 2004. zasadio je svoj prvi vinograd na čuvenom položaju Dingač, a 2006. u Trsteniku koji se nalazi istočnije od Dingača. Prva berba koja je išla u prodaju je 2008. Danas ću vam predstaviti plavac "Septem Pontes", na latinskom "Sedam mostova" jer kroz Trstenik prolazi potok preko kojeg je položeno sedam kamenih mostova.

Robert je zadužen za vinograd, a lijepa zaručnica Ksenija, educirana sommelierka, radi izvrstan PR. Vinarija Ćirković posjeduje tri vinograda - jedan u Dingaču s 1.600 loza, ostala dva vinograda nalaze se u Trsteniku sa 4.000 loza.

U Dingaču je crvena zemlja prošarana kamenom, naziva se krvavac, dok je zemlja u Trsteniku bijele dolomitne boje, zove se mujara.

Berba 2009. započela je 23. rujna, maceracija je trajala devet dana, nakon fermentacije i malolaktike vino je išlo na odležavanje 12 mjeseci u male barrique bačvice, pa je pred puštanje na tržište još šest mjeseci provelo u boci.

Vino ima lijepu, rubin crvenu boju tamnijih rubova i malo svjetlijom sredinom, bistro je i gusto. Prije kušanja provelo je dva sata u decanteru pa su se mirisi lijepo otvorili, a odabrao sam veliku bordošku čašu. Na početku je vino bilo malo zatvoreno, no, boravkom u decanteru lijepo se razvilo.

Intenzivnost mirisa je izražena fine kakvoće, osjećam slatkaste guste tamne džemove borovnice i ribizla, etersku notu kutije bombona, ali i ne previše agresivnu notu dima, malo tamne čokolade s komadićima naranče potom i nešto kože te cedrovine za paljenje cigara. Vino je suho, toplo, djelomično mekano i svježe te tanično, ali s finim taninima koji su lijepo ukomponirani u okusu.

Vino je fino ukusno i pitko s lijepom mineralnošću tipičnom za eksstremne položaje Dingača i Trstenika gdje je grožđe raslo. Ima jako tijelo, uravnoteženo je, u ustima je izražene intenzivnosti te kvalitetne trajnosti.

Kakvoća okusa mu je fina, harmonično je i spremno za trošenje te je sada u pravoj formi. U dobrim uvjetima može trajati još barem pet godina. Preporučio bih ga uz sočan biftek s bijelim tartufima. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter