Enoteka: Senator drugi i Septem Pontes


Piše: Emil Perdec

Istarska vina

Ime vina: Senator drugi

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Vina Cattunar

Lokacija: Brtonigla, Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 4-6 stupnja Celzija

Gastro preporuka: oštrige

Ocjena: 8,7/10

Čaša: Sommeliers Champagne  Riedel Glass

Cijena (mpc): 80,00 kuna (Cicibela Rovinj)

Za vrijeme ovogodišnjeg ATP u Umagu imao sam angažman na degustacijama predstavljanja istarskih vina i vinara „Skrivene čari istarskih vina“ što je bila izvrsna prigoda da popričam s dosta vinara, a među njima uvijek je ugodno popričati s Francom Cattunarom, neupitnim autoritetom među istarskim vinarima. U razgovoru Cattunar mi je spomenuo da je za prodaju spreman njegov drugi po redu pjenušac, koji je dobio ime Senator drugi.

Nema u svijetu puno pjenušavih vina koja se dobivaju od aromatičnih sorti poput muškata ili traminca. Jedan od najboljih primjera pjenušca od muškata je Asti spumante koji se dobiva od sorte grožđa muškat bianco. To je slatko i nisko alkoholno pjenušavo vino tipično za talijansku vinorodnu pokrajinu Piemonte. Cuvee „Senator 2“ je pjenušavo vino rađeno metodom vrenja u tanku, dobiven  isključivo od muškata momjanskog što je prvi put da je u većoj količini na tržištu prisutan pjenušac od ove plemenite sorte grožđa. Berba grožđa je bila ručna, a nakon prerade vino je odležavalo u inoks bačvama nakon čega je krenulo na sekundarnu fermentaciju. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja s tamnijim rubovima, vino je kristalno bistro i djelomično gusto, servirao sam ga u šampanjsku flute čašu i po njoj se raširio veliki broj sitnih i brzih mjehurića koji dosta dugo traju. Intenzivnost mirisa je  izražena a miris je fin, ugodan i šarmantan te se odmah otkriva muškatno porijeklo koje se ne može sakriti. Staro je pravilo da su aromatične sorte poput muškata takve da kad piješ vina od tih sorti imaš osjećaj kao da jedeš grožđe, što je u ovome slučaju postignuto. Nakon muškatnih nota na nosu se potom javlja nota breskve, potom bijelog cvijeća i zaboravljena nota rahat lokuma, praćena sa malo pozadinske note brioša s marmeladom od marelice. Vino je polu suho, nježno blage topline i djelomično mekano, a s druge strane ono je svježe i vrlo ukusno pa se lijepo pije i krasi ga srednje tijelo. Odnos između meke lijeve i tvrde desne strane je dobar te nam u ustima ostaje lijepi balans. Intenzivnost okusa je izražena a i trajnost je solidna te ostaje lijepi after taste na kojem dominira breskva. Vino ima jako lijepu harmoniju, šarmantno je i zavodljivo poput „mlade djeve“ da se za kraj pjesnički izrazim, a preporučam ga za ispijanje na nekoj lijepoj terasi uz pokoju sirovu oštrigu u dobrom društvu, i užitak je zagarantiran.

Hrvatska vina

Ime vina: Septem Pontes

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vina Robert Ćirković

Lokacija: Pelješac/Dalmacija

Temperatura serviranja: 16-18 stupnja Celzija

Gastro preporuka: T-bon steak

Ocjena:  9,2/10

Čaša: Bordeaux Riedel Glass

Cijena (mpc):130,00 kuna (kod vinara)

Strašno je bilo gledati apokaliptične slike koje su nam ovo ljeto dolazile sa Pelješca i Korčule, gdje je požar pustošio vinograde i maslinike. Na Korčuli su u opasnosti bili vinogradi u smokvičkom polju, no oni su ipak zasađeni na relativno pristupačnome terenu pa ih je bilo lakše obraniti. Puno teža situacija bila je na Pelješcu gdje je teren osjetno teži, strmiji i nepristupačan, a najteža je situacija bila u malome mjestu Trstenik. Pred nekoliko godina imao sam čast s vama podijeliti moje viđenje Plavca malog Septem Pontes iz berbe 2009., iz male vinarije Roberta Ćirkovića iz Trstenika. Ćirković ima ukupno 6.000 trsova plavca malog, od čega je 1.500 posađeno na položaju Dingač, a 4.500 u Trsteniku. Nažalost ovaj vinograd u Trsteniku je najgore prošao, ali na svu sreću nije izgorio, nego ga je vatra ofurila pa postoji nada da će se ovaj mladi vinograd koji je posađen 2006. uspjeti oporaviti. Danas bih sa vama podijelio moje viđenje Plavca malog Septem Pontes iz jako dobre berbe 2011. godine. Berba je bila krajem rujna, a grožđe je stalna mješavina s najboljih položaja na Dingaču te iz Trstenika. Nakon berbe maceracija je trajala 10 dana, a nakon prerade vino se školovalo u barrique bačvicama od  francuskog i američkog hrasta, te je potom još pet mjeseci provelo u boci prije puštanja na tržište. Prije nego smo T-bon ili fiorentinu stavili na gradele dekantirao sam vino da se malo nadiše i da bude spremno taman kada i T-bon. Vino krasi lijepa živahna duboka, rubin crvena boja sa malo tamnijim rubovima, bistro je, i dosta gusto, jer se u čaši vrlo brzo zaustavlja kod vrtnje. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan, na prvi nos javlja mi se nota ukuhanog ribiza i marmelade od borovnice, onda se javlja nota duhana praćena s notom kože i malo gume, a kasnije dolazi i nota cedrovine te malo vanilije. Vino je suho, dosta toplo, lijepo grije, djelomično mekano, a s druge strane djelomično svježe te ga krase ugodni tanini, koji nisu grubi već fini i mekani, a postat će još mekši, vino je ukusno i krasi ga sjajna mineralnost te robusno tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena a trajnost u ustima je poprilično dugačka, a na after tasteu javlja se ponovno nota džema od borovnice. Kakvoća ovoga vina je izuzetno fina, a vino je harmonično i spremno za trošenje, mada ne treba žuriti jer može trajati barem do 2020. godine.


Podijeli: Facebook Twiter