Enoteka: Selection Raventos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Selection Raventos Brut
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvođač: Cava Codorniu
Lokacija: Penedes/Španjolska
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: aperitiv, kozice s žara
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 95,00 kn (Wine Searcher)

Codorníu je najveći svjetski proizvođač pjenušca, proizvedenih tradicionalnom metodom poznatom kao šampanjaska metoda ili methode traditionelle. Ovaj brand nastao je u Kataloniji godine 1551. i danas proizvodi 60 milijuna boca godišnje. Codorniu nije došao do hrvatskog tržišta jer je njegov najveći konkurent Freixenet već više od 15 godina prisutan na našem tržištu. Čini se da kroz ove godine nije postojao interes ove velike kuće da se upliće na naše malo tržište kada je već njihov konkurent zauzeo dobru poziciju.

Povijest obitelji Codorníu i njihovo bavljenje vinarstvom seže do sredine 16. stoljeća, no, godine 1659. Anna Codorníu ulazi u brak sa Miquelom Raventósom pa se dvije obitelji, svaka sa dugom tradicijom vinarstva, ujedinjuju. Kasnije 1872. godine, Josep Raventós proizveo je pjenušavo vino po prvi put u Španjolskoj po "tradicionalnoj metodi" te je pokrenuo potpuno novu industriju u regiji Penedes.

Novi Codorníu podrumi u Sant Sadurni d'Anoia su građeni po nalogu Manuela Raventósa između kraja 19. i početka 20. stoljeća, a izradio ih je poznati katalonski modernistički arhitekt Josep Puig Cadafalch. U to vrijeme Codorníu je proizvodio oko 100.000 boca pjenušavog vina godišnje, a veličina i struktura novoga podruma mnogima se činila pretjerano grandiozna. Naime Manuel Raventós, je već tada bio uporan u svojoj ideji da njegova obiteljska vinarija treba biti blizu vinograda jer je bio svjestan da takva blizina može biti ključ za poboljšanje kvalitete vina. I danas obitelj Codorníu kontrolira proces proizvodnje svih svojih "cava" iz vinograda od sadnje do gotovog proizvoda. Godine 1976. podrumi vinarije u Sant Sadurni d'Anoia proglašeni su "Nacionalnim spomenikom od povijesnog i umjetničkog interesa" od strane španjolskog kralja Juana Carlosa I.

Danas ću s vama podijeliti svoju impresiju "cave" Selection Raventos Brut koja mi se najviše svidjela od svih koje sam na londonskom sajmu vina kušao na štandu Codorníua. Selección Raventós je dobiven od grožđa iz odabranih vinograda smještenih u dva različita područja te je mješavina lokalnih sorti xarello i macabeo te međunarodno priznatim chardonnayem. Vino ima lijepu zeleno žutu boju, kristalno je bistro, djelomično gusto te ga krasi puno malih i brzih mjehurića.

Miris je intenzivan, prevladava bijelo voće jabuke, limuna te ananasa, a onda dolazi i nota svježe marelice. Kasnije se pojavljuje i nota brioša te meda i malo kvasca te jutarnjeg prepečenca. Vino je suho, djelomično toplo i mekano. Sviježe je, ukusno, krasi ga srednje tijelo. Uravnoteženo je, ima intenzivan okus koji jako lijepo traje u ustima. Harmonično je i fine kvalitete te vrlo pitko. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter