Enoteka: Schlumberger Dom

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Schlumberger Dom classic brut T-FX-T
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Schlumberger Wein und Sektkelerai gmbh
Lokacija: Beč/Austrija
Temperatura serviranja: 5-7 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: tagliatelle sa kozicama
Ocjena: 8,9/10
Čaša: Champagne glass Cuvee Prestige extreme restaurant     
Cijena: 26,99 € (Wein & CO)

Vrijeme provedeno u K&K monarhiji bilo je za naš kraj jedno od najboljih u našoj bližoj povijesti. Pred 130 godina počeo se događati turizam, a s njime i gastronomija i sve što ide uz nju, pa vjerojatno su se na raskošnim balovima po opatijskim hotelima već tada pila pjenušava vina.

Tvrtka Schlumberger je osnovana 1842. godine od strane Roberta Schlumbergera koji je još za života postao dobavljač vina i pjenušca za europske dvorove. Kasnije su ga naslijedili sinovi koji su proizvodnju unaprijedili i preselili u mjesto Döbling u blizini Beča. S raspadom monarhije nastaju i problemi za tvrtku koja se skoro ugasila, no, uspjela je opstati te je 1973. kupuje Underberg, a 1986. dionice su izlistane na Bečkoj burzi tako da je danas stabilno dioničko društvo koje uspješno posluje.

Zahvaljujući dragom kolegi Zlatiću koji je jedan od najboljih sommeliera u Tirolu, dobio sam na kušanje jedan neobičan pjenušac Schlumberger DOM T.FX.T koji je nastao u suradnji poznatih austrijskih vinara Manfred Tement (Südsteiermark), FX Pichlera (Wachau) i gospođe Ille Szemes (Burgenland).

Ovaj pjenušac je sastavljen od najboljih chardonnaya i pinota crnoga s najboljih položaja ovih vinara iz berbe 2009. Bazno vino za ovaj pjenušac prošlo je jedan kraći period vinifikacije u drvenim bačvama, a kasnije je sam pjenušac proveo četiri godine u boci.

Vino ima lijepu slamnato-žutu boju sa zelenkastim notama, kristalno je bistro te lijepo iskri po čaši. Iz dna čaše cijelo vrijeme perla puno malih i brzih mjehurića. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan te mi na prvi nos daje zrelo koštunjićavo voće poput breskve, a kasnije se nadograđuje s notom kvasca i jutarnjeg croisanta pomiješanog s notom crnog tartufa te na kraju i malo ananasa.

Vino je između suhog i polusuhog te je djelomično toplo i čak solidno mekano. S druge strane ima lijepu svježinu kombiniranu s finim ukusom i srednjim tijelom te malo egzotičnog voća na after tasteu poput maracuje i ananasa. Ima jako dobru ravnotežu s izraženom intenzivnošću i dobrom trajnošću u ustima te jednom finom kakvoćom. Ovaj pjenušac ima jako dobru harmoniju te je u dobroj formi i predlažem sljubiti ga s tagliatelama i kozicama. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter