Enoteka: Sauvignon Novacco


Nakon malvazije istarske i grunner veltlinera, moj favorit kod bijelih vina je sauvignon bijeli. Nažalost, u Istri nemamo baš neke idealne uvijete za uzgoj ove plemenite sorte grožđa, osim u dobrim godinama kao što je bila 2013. Ova sorta potječe iz Bordeauxa, no dobre rezultate ostvaruje i u susjednoj dolini rijeke Loire. U novome svijetu najbolji sauvignoni bijeli dolaze iz Novog Zelanda, posebno regije Marlborough, te su među najboljim proizvođačima vinari hrvatskih korijena kao Fistonich, Nobilo i Babich.

U Istri su se prvi s njime poigrali vinari iz okolice Vižinade Pilato i Marijan Arman, no dobar se pokazao i malo sjevernije u Brtonigli, gdje ga uzgaja Dario Novacco. Sauvignon bijeli je dosta osjetljiva sorta vrlo zahtjevna u vinogradu, traži puno pažnje, a ne voli previsoke temperature.

U toplijim godinama sauvignon se bere dva puta u razmaku od 15-ak dana. Ranije da bi se uspjela zadržati karakteristična aroma i dobre kiseline te kasnije da bi grožđe dobilo dosta šećera. Vinarija Novacco posjeduje sedam hektara vinograda u Fernetićima, a od sortimenta uzgajaju malvaziju istarsku, cabernet sauvignon i muškat žuti te sauvignon bijeli.

Kušali smo sauvignon bijeli kojeg Novacco ima zasađenog oko jedan hektar na položaju Koromac u blizini sela Fernetići na blagim padinama okrenutim u smjeru jug-zapad na dubokoj istarskoj crvenici. Berba je bila početkom rujna te je nakon prerade vino odležavalo isključivo u inox bačvama i pred mjesec dana je punjeno u boce.

Vino ima lijepu zelenkasto-žutu boju s malim udjelom slamnate nijanse, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je ugodno izražena i vrlo fina, na nosu podsjeća na krasne novosvjetske sauvignone sa zavodljivom notom bazge i lista domaćega pomidora pomiješano s malom notom narančine kore i notom zelene trave. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane ugodno svježe i ukusno te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo s istaknutom intenzivnošću okusa te ima lijepu trajnost i ugodan osvježavajući after taste na kojem opet dolazi bazgin sirup.

Pitko je i elegantno te ima dobru harmoniju, mada je još mlado i tek će za mjesec dana doći u punu formu te će bez ikakvih problema trajati do nove berbe za koju ne znam hoće li biti dobra kao i ova. Sauvignon bijeli odlično paše uz jela od divljih šparuga kojih na našu radost još uvijek ima. (Emil PERDEC)

Ime vina: Sauvignon bijeli

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Vina Novacco

Lokacija: Brtonigla/Istra

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: rižoto sa škampima i šparugama

Ocjena: 9/10

Cijena (mpc): 45 kn (Brolo Buje)


Podijeli: Facebook Twiter