Enoteka: Santa Lucia Noir


Ime vina: Cuvee "Santa Lucia Noir
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vinarija Kozlović
Lokacija: Momjan/Zapadna Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: rumsteak s žara
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 155,00 kn (Cicibela Rovinj)

Nedavno sam s mojim sommelierskim timom posjetio novi podrum jednog od najznačajnijih istarskih vinara Gianfranca Kozlovića. Podrum je impresivan s rasporedom svih elemenata koje jedan podrum mora imati. Prekrasan je spoj starog i novog podruma koji se naslanjaju jedan na drugog i pričom i arhitekturom. Kako je sam vlasnik priznao, zbog određenih problema u gradnji na strmom terenu i klizištu koje je nastalo, gradnja se je odužila i probila proračun. Kozlović je jako zadovoljan kako je sve ispalo, a siguran sam da su zadovoljni i svi posjetitelji ovog arhitektonskog remek-djela.

Ove jeseni Kozlović je na tržište plasirao vrlo ozbiljno crveno vino, Santa Lucia Noir, iz izvrsne berbe 2009. Vino je kupaža od 50 posto merlota, 30 posto cabernet sauvignona te 20 posto terana. Grožđe dolazi sa čuvenog položaja Santa Lucia koji se je proslavio malvazijom, no Kozlović dokazuje da je ova mikrolokacija izvrsna i za crne sorte.

Vinogradi su relativno mladi u prosjeku od šest do 10 godina, okrenuti su u smjeru jug–zapad, nalaze se na lijepih 250 metara nadmorske visine i posađeni su na kombinaciji bijele glinene zemlje, fliša i vapnenca. Nakon berbe koja je bila u raznim dijelovima rujna 2009, svaka je sorta posebno vinificirana te macerirana 8-12 dana, onda je slijedilo 18 mjeseci odležavanja u barrique bačvicama, pa kupaža u inoxu 12 mjeseci, te pred puštanje na tržište još šest mjeseci u boci.

Vino ima lijepu duboku rubin crvenu boju sa ljubičastim rubovima, bistro je i gusto. Odmah po otvaranju boce, dominiralo je svježe bobičasto voće poput crnog ribizla, no nakon pola sata u dekanteru počele su se razvijati džemaste note koje idu prema prezreloj trešnji ili čak poznatoj zadarskoj višnji maraski.

Malo kasnije dolazi jedna neobična mirisna nota koju sam dosada susretao samo kod vrhunskih bordeauxa, zadnje kod chateau latoura, a to je miris prašine. Onda slijedi i nota dima, malo cedrovine i lijepa nota lista duhana ali i malo vanilije, na kraju i začinske note crnog papra te malo klinčića.

Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a sa druge strane ima lijepu svježinu te ugodne i sitne tanine te je vrlo ukusno. Vino ima puno tijelo koje ide prema jakome te djeluje uravnoteženo, u ustima ima izraženu intenzivnost i lijepu i dugačku trajnost.

Retro okus donosi još malo okusa vanilije te malo trpkosti. Kakvoća mu je fina, vino je harmonično te spremno za konzumiranje, uz dobre uvjete čuvanja može trajati do 2020. Mislim da savršeno može pasati uz jedan fini rumsteak odležan u pacu desetak dana. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter