Enoteka: San Servolo premium


Ime pića: San Servolo premium crveno pivo
Proizvođač: Bujska pivovara
Lokacija: Buje/Istra
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: meso s grila
Ocjena: 9/10
Cijena (vpc): 13,00 kn (Brolo Buje)

Negdje sredinom ljeta pisao sam o maloj obiteljskoj pivovari iz Buja koju su osnovali Simon Grbac i njegov tim ljudi. Tada sam vam predstavio svijetlo lager pivo od ove male pivovare, a danas bih se osvrnuo na premium tamno pivo.

Kad me je Simon Grbac na našem prvom susretu pitao za mišljenje o prolaznosti njihovog proizvoda među našim gostima, nisam imao nikakav suvisli odgovor. No na moje izrazito iznenađenje prodaja ova dva piva išla je iznenađujuće dobro i što je vrlo bitno jako se je svidjela i gostima iz zemalja koje imaju veliku pivsku tradiciju kao što su Austrijanci, Njemci i ostali.

U toplijim danima omjer potrošnje bio je dvije trećine prema jednoj trećini u korist svijetlog lagera, no, s hladnijim danima gosti su više počeli tražiti tamni premium. Pošto ovog piva nema u maloprodaji dešavalo mi se je da si zadovoljni gosti nakon večere uzmu nekoliko San Servola sa sobom za kasnije.

U međuvremenu je pivovara na tržište osim piva u boci počela plasirati i točeno pivo koje sam po prvi puta probao na Rovinjskoj fešti krajem kolovoza. No, u subotu na sajmu vina u zagrebačkoj Esplanadi svjedočio sam velikoj gužvi pred štandom Bujske pivovare gdje je vladala velika zainteresiranost za degustaciju ovog novog piva na Hrvatskom tržištu.

Po riječima Simona Grpca nakon nove godine na red dolazi i jedno novo pivo koje će po njemu biti njihov najbolji proizvod, no, moramo pričekati do veljače. Primjer ovih agilnih ljudi pokazuje da se sa dobrom idejom i mnogo truda može razviti jako dobar posao, samo treba postojati želja i volja. Dakle, dragi čitaoci, vrijeme je da probamo, ovo kvalitetno tamno pivo.

Pjena ovoga piva je postojana i vrlo bogata, lijepo i bogato krasi čašu kod točenja iz boce. Boja je vrlo lijepa i elegantna te podsjeća na karamelu s jantarnom notom. Miris je ugodan, razigran i fin s biljnom notom, osjeti se nota kvasca pomješana sa žitaricama.

Kao i kod svijetlog piva kad u boci ostane zadnja trećina piva, dobro je bocu malo zavrtiti da se talog pomiješa s pivom i tako ne budemo uskraćeni za kvalitetan okus.

Na okusu mi pivo djeluje suho i vrlo pitko, šarmantno te ima lijepu svježinu i trajnost u ustima, a na retro okusu dolazi malo gorčine. Harmonija ovog piva je jako dobra te me nije nigdje razočaralo, ipak je snažnije i robusnije od lager varijante i može se sljubiti s malo ozbiljnijom hranom kao što je razno meso sa grila. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter