Enoteka: San Servolo IPA i APA i Pinot sivi


Istarska piva

Ime pića: San Servolo IPA i APA

Proizvođač: Bujska pivovara

Lokacija: Buje/Istra

Temperatura serviranja: 6-8 stupnja Celzija

Gastro preporuka: špaleta điravolta i bif burger

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Ouverture beer glass

Cijena (mpc): 14,00 kuna (Brolo Buje)

Bujska pivovara jedna je od najljepših priča koja se desila na Istarskoj enogastro sceni u zadnjih pet godina. Nakon što su na tržište plasirali tri izvrsna piva u redovnoj liniji te Gold verziju u ekstra boci, Simon Grbac i njegovi partneri osvježili su Hrvatsku pivsku scenu s dva nova piva IPA što znači Indian Pale Ale i APA American Pale Ale. U povijesti se IPA prvi put spominje 1820. kada su Britanci jedrenjacima pokušavali do Indije prevesti svoje pivo Pale Ale, no imali su mnogo problema s kvarenjem te su morali napraviti jedno jače robusnije pivo s više hmelja, koji je ujedno i odličan konzervans. Na taj je način pivo bilo sačuvano u punoj snazi na svojem dalekom putovanju u Indiju do žednih britanskih vojnika koji su tada postepeno kolonizirali taj dio svijeta. APA ili American Pale Ale ima malo noviju povijest. Nastalo je pred 35 godina u sličnim uvjetima kao i IPA s dodavanjem više kvalitetnog hmelja dobilo se pivo punijeg okusa i višeg alkohola. Osim ovih novih sjajnih piva Grbac i njegovi suradnici spremaju se i na proširenje ponude te uz proširenje skladišnog prostora i prostora za odležavanje piva rade i na smještajnom kapacitetu za oko pedeset posjetitelja, tako da će dobiti sjajno zaokruženu priču između pivovare restorana i smještajnog dijela. Moram priznati da sam se dvoumio koje pivo između IPA-e i APA-e da podijelim s vama no odluka je pala na APA-u, jer me oduševila u kombinaciji s glavnim mesnim jelom koje sam kušao restoranu San Servolo pivnice. Priznajem da je IPA bila sjajna u kombinaciji sa špaletom đira-volta, tradicionalnim istarskim jelom u uskršnje doba. Kada sam natočio APA-u, u čašu pjena mu je postojana i lijepo klizi po čaši. Pivo ima boju karamele s malo svjetlijih tonova, pivo je gusto i djelomično bistro. Miris je ugodan, kvalitetan i fin, prevladava njegova biljna nota korijandera, koprive a osjeti se i nota kvasca, pomiješana sa žitaricama, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Kao i kod ostalih piva ove pivovare, kad u boci ostane zadnja trećina piva dobro je bocu malo zavrtiti da se talog pomiješa s pivom kako ne bi ostali prikraćeni za kvalitetan okus. Na okusu pivo je suho, toplo i mekano te se lijepo pije, krasi ga ugodna svježina i trajnost okusa u ustima, a na retro okusu dolazi malo gorčine pelina i nota žitarica, a krasi ga puno tijelo. Harmonija APA-e je jako dobra te me nije ni u čemu razočaralo, ipak je malo snažnije i robusnije od IPA-e i sljubio sam ga s izvrsnim bif burgerom kojeg rade u restoranu pivovare San Servolo.

 

Slavonska vina

Ime vina: Pinot sivi

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: PP Orahovica

Lokacija: Orahovica/Slavonija

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: orada u umaku od šparuga

Ocjena: 9/10

Čaša: Malvazija Riedel glass

Cijena (mpc): 40,00 kuna (Cicibela Rovinj-na upit)

Poljoprivredno poduzeće Orahovica velika je tvrtka smještena usred Slavonije okružena obroncima Krndije i Papuka. Današnji PP ima više različitih djelatnosti: ribnjačarstvo, ratarstvo, voćarstvo, stočarstvo i vinarstvo, ukupno raspolaže s preko 10.000 hektara obradivih površina. Možda niste znali, ali PP Orahovica je s 275 hektara, jedan od najznačajnijih proizvođača lješnjaka u Hrvatskoj a najznačajnija sorta im se zove Istarski dugi. Orahovica ima zasađeno oko 160 hektara vinograda, a od sortimenta najviše je zastupljena graševina, frankovka, silvanac zeleni, chardonnay i pinot sivi. Prije par godina poduzeće je privatizirano, a za glavnog enologa dovedena Ivana Nemet, jedna od najboljih Hrvatskih enologinja mlađe generacije. S Ivanom koja je uvijek dragi sugovornik redovito se viđam na sajmovima vina, a upoznao sam je prije pet godina u rovinjskom hotelu Lone na jednoj prezentaciji. Ivana je niz godina radila u vinariji Feravino iz Feričanaca no profesionalna karijera odvela ju je pred dvije godine iz Feričanaca u Orahovicu i ondje se sada bavi vraćanjem izgubljenog sjaja ovoj nekada uglednoj vinariji. Kad smo se nedavno vidjeli na sajmu u zagrebačkoj Laubi dobio sam par uzoraka za kušanje pa bih danas  s vama podijelio svoje viđenje pinota sivog iz berbe 2013.,grožđe za ovo vino brano je na položaju Grabovi, a berba je bila početkom rujna.

Vino ima slamnato žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto, dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris fin i ugodan. Na prvi nos dolazi ugodna cvjetna nota bijelog cvijeća, a kasnije dolazi malo travnatih nota praćenih s malo jabuke, kojoj se pridružuje i nota agruma, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata do bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima ugodnu svježinu i jako dobru mineralnost, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost u ustima je dosta trajna, na after tasteu opet se javljaju note jabuke i trave. Vino je harmonično i u jako dobroj formi za ispijanje ne treba ga dugo čuvati, a sljubio sam ga sa ribljim fileom od orade sa žara i umakom od šparuga.

Piše Emil Perdec


Podijeli: Facebook Twiter