Enoteka: Rustica Cossetto

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Malvazija Rustica
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vina Alfredo Cossetto
Lokacija: Kaštelir, Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: grdobina u pećnici
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc): 95 kn (Cicibela Rovinj)

Alfredo Cossetto iz Roškići niz je godina pekao zanat u Agrolaguni, no u zadnjih nekoliko godina posvetio se svojoj maloj vinariji koju vodi zajedno sa suprugom Melindom, također enologom.

Alfedo se ističe jako dobrim crnim vinima a i svježa malvazija iz svake bebe je jako dobra. No Freddy je u posebnoj berbi 2009. htio napraviti jedno posebno vino i smatram da mu je uspjelo.

Dakle ovo vino je u potpunosti dobiveno od grožđa malvazije istarske koje je pobrano iz vinograda staroga 50 godina, s vrlo malim prinosima. Berba se radi barem 30 dana nakon bazne berbe, te se nakon berbe još 20 dana ostavi na prosušivanju u kašetama u podrumu.

Nakon toga kreće kontrolirana fermentacija u inoksu a nakon fermentacije u drvu ide odležavanje od 12 mjeseci u drvenim bačvama zapremine 500 litara. Nakon punjenja vino još minimalno šest mjeseci odležava u boci pa tek onda izlazi na tržište.

Ima lijepu zlatnožutu boju s tamnijim rubovima, kristalno je bistro te gusto. Intenzivnost mirisa je izražena a kakvoća mirisa je fina. Na mirisu osjetim notu vanilije, potom mi dolazi nota suhoga voća u obliku suhih marelica te datula, potom nota livadnog meda, ali i nota preljeva od karamela. Mislim da je vino djelomično bogate kompleksnosti.

Na prvi je okus suho, no kasnije ipak dolazi mala nota neprovrelog šećera tako da je vino deklarirano kao polusuho, sa svojih 15,5 volumnih postotaka alkohola toplo je, čak vrlo toplo, te ide prema mekanome.

S druge strane, nedostaje mu svježina, što je i logično s obzirom na godinu i način berbe, blago je tanično te lagano slankasto. Jako je i robusno te djelomično uravnoteženo jer lijeva strana s visokim alkoholima prevladava nad desnom. Vino ima izraženu intenzivnost okusa te dugo traje u ustima, a prevladava kremoznost vina s notama maslaca, a okus me podsjeća na creme brule ili dubrovačku rožatu.

Kakvoća vina je fina, spremno je za konzumaciju te može trajati još barem 3-4 godine, a trajalo bi i duže da ima bolje kiseline. Djelomično je harmonično jer je okus s visokim alkoholima ipak dominantan. Za sljubljivanje trebamo jedno "zamašćeno" jelo a smatram da bi grdobina u pećnici bila gotovo idealna kombinacija. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter