Enoteka: Rum Zacapa

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime pića: Rum Zacapa Centenario XO
Starost: 25 godina
Proizvođač: Rum Creation and Products
Lokacija: grad Zacapa (Gvatemala)
Temperatura serviranja: 14-16 C, a može i s ledom
Gastro-preporuka: Romeo y Julieta short Churchill
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 142,30 kuna (Cicibela, Rovinj)

Dok se 2003. poduzetnik s Malog Lošinja Goran Petković nije pojavio s rumovima iz linije Zacapa, ta je vrsta pića na hrvatskoj eno-gastrosceni bila slabo prisutna. Petković je za vrijeme svog dugogodišnjeg ugostiteljskog staža u sjevernoj Italiji dobro upoznao kvalitetu ovog izvrsnog destilata tipičnog za Karipsko otočje. Mene je uvijek impresionirala Petkovićeva upornost u uvjeravanju istarskih ugostitelja u ispravnost uvrštavanja Zacapa ruma u ponudu lokala.

Rum ili ron, kako se kaže u originalu, Zacapa Centenario je proizvod iz premium linije, a proizvodi ga u Gvatemali strana tvrtka Rum Creation and Products, koji je podružnica Industrias Licoreras de Gvatemala, a po cijelom svijetu ga distribuira i prodaje čuveni Diageo.

Linija Zacapa je osmišljena 1976. da bi se proslavila stogodišnjica osnutka grada Zacapa u istočnoj Gvatemali. Zacapa ima liniju raznih godina starosti, no kao ozbiljne rumove označio bih one minimalno 15 godina stare. Danas bih vam predstavio onaj s oznakom XO star 25 godina.

Rum se dobiva destilacijom soka melase, a koja se dobiva od šećerne trske. Budući da se koristi prvi sok koji se dobiva nakon prešanja, nosi naziv "djevica šećerne trske"! Sve procese nadgleda i prati glavni master blender Zacape gospođa Lorena Vazquez.

Rum odležava u rabljenim drvenim bačvama od bourbona, sherryja, a koristi se sistem solera koji se primjenjuje kod sherryja. Dužina odležavanja u drvenoj bačvi utječe na njegovu boju - vrlo je bitno spomenuti da zbog tropskih uvjeta u kojima rum odležava gubitak zna biti i do deset posto, za razliku od konjaka i viskija kod kojih je do tri posto.

Zacapa XO rezultat je dugotrajnog, kvalitetnog i pomalo misterioznog rada tima ljudi, koji koriste tradicionalnu metodu proizvodnje ruma koji datira još iz vremena španjolske kolonizacije Karipskih otoka.

Karakteristike ovoga ruma su iste kao kod Zacape stare 23 godine, dominiraju miris vanilije, duhana, čokolade te drveta u kojemu dozrijeva. U ustima je elegantan, zaobljen i profinjen te ima lijepu trajnost, a bolji prirodni rumovi u pravilu trebali bi i biti jako slični konjacima. Savršena su pratnja dobroj cigari nakon večere, a mogu se piti poput konjaka na sobnoj temperaturi ili rashlađeni s ledom. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter