Enoteka: Rovinjski pelinkovac

Rovinjski pelinkovac (Arhiva)
Rovinjski pelinkovac (Arhiva)

Ime pića: Rovinjski pelinkovac
Proizvođač: Darna d.o.o.
Lokacija: Rovinj/Istra
Temperatura serviranja: 8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: kao digestiv
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 75,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Svi gradovi u svijetu poznati su po nekim svojim brandovima koji se vezuju za njih. Rovinj ima nekoliko poznatih brandova po kojima ga ljudi razaznaju, jedan je svakako Sveta Eufemija čiji blagdan upravo počinje, tu su još TDR i Mirna, no jedan od poznatijih brandova je i Rovinjski pelinkovac.

Ovaj poznati biljni liker proizvodi destilerija Darna d.o.o, smještena u Ulici Carducci u neposrednoj blizini gradskog autobusnog kolodvora. Destileriju je utemeljio 1925. Giorgio Benussi, uspješno je poslovala sve do kraja Drugog svjetskog rata. Poslije rata slijedila je nacionalizacija te 1948. godine prelazi u sastav Poljoprivredne zadruge Rovinj, potom posluje u sastavu Jadranturista, te je 1998. privatizirana i od tada posluje samostalno kao Darna d.o.o.

Osim nadasve poznatog Rovinjskog pelinkovca, Darna proizvodi i jako dobar Amaro te vrlo popularni Ovo liker ili aero konjak, te još nekoliko dobrih likera.

Recept za Rovinjski pelinkovac potječe još od prvog vlasnika Giorgija Bennusija. Ovaj liker priprema se na biljnoj bazi iz macerata pelina, a prirodna boja dobiva se karmelizacijom šećera u specijalnim bakrenim kotlićima, a vrlo bitan detalj za ovaj pelinkovac je dozrijevanje u hrastovim bačvama što mu određuje poseban stil koji ga krasi već dugi niz godina.

Rovinjski pelinkovac ima široku primjenu u ugostiteljstvu jer se pije u kafićima uz kavu, ali i u restoranima kao aperitiv ili digestiv. Najčešća kombinacija je s kockom leda i limunom, vrlo rijetko sam.

Danas ću s vama podijeliti svoje viđenje Rovinjskog pelinkovca iz litrene boce koji ima najširu primjenu od svih Darninih proizvoda. Piće ima lijepu boju karamela koja izuzetno podsjeća na boju sherrya, bistro je i gusto.

Intenzivnost mirisa je izražena, čak malo agresivna na prvi nos, miris je vrlo fin i ugodan. Na prvu prevladavaju travnate note prvenstveno pelina, ali i koromača, potom i malo začinskih nota poput zelenog papra, potom ima i eterskih nota, a na zadnju mi dolazi miris zelenog oraha.

Piće je poluslatko, toplo, ali mekano te u ustima stvara lijepu ugodu. Djelomično je svježe te ima taničnosti, ukusno je i ima puno tijelo. U ustima je trajno, ukusno no, prevladava gorčina koja mu je tipična. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter