Enoteka: Rovinjska sonata


Ime vina: malvazija istarska Sonata
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vina Dobravac
Lokacija: Rovinj, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: tjestenina s morskim plodovima
Ocjena: 8,75/10
Cijena (mpc): 47 kuna (Cicibela Rovinj)

Kad sam Damira Dobravca pred pisanje ovog teksta pitao kako mu se sviđa njegova malvazija Sonata iz berbe 2011., citirao mi je legendarnog rovinjskog ugostitelja Corrada Pellizzera koji mu je za Sonatu iz berbe 2011. rekao "finalmente una malvasia vera". Stari lisac Corrado aludirao je na okuse i mirise koji su ga vraćali u mladost i koji se sve više javljaju u istarskim malvazijama.

Obiteljsko gospodarstvo Dobravac primjer je uspješnog poslovanja jer, osim grožđa, koje imaju na četiri hektara, imaju još i 11 hektara ostalih kultura. Izdvojio bih odličnu dinju koju sam nedavno probao, ali i rukolu te matovilac i jako dobro maslinovo ulje. Zbog obima posla koji obavlja Damir se oslanja na stručnu pomoć najboljeg istarskog enologa Marija Stavera te njegovog učenika Kikija Damijanića. Vrlo često slušam pohvale gostiju koji kušaju vina Dobravac, za imena vina koja su sva u glazbenom štihu, a nadjenuo ih je poznati rovinjski glazbenik Massimo Brajković.

Berba je bila sredinom rujna, a maceracija je trajala 36 sati. Vino odležava u inox bačvama, a puni se u serijama od po 300 boca sedmično, bez filtriranja slobodnim padom direktno iz bačve. Iz berbe 2011. Dobravac će puniti oko 8.000 boca malvazije Sonate, naravno tu je i niža linija Suita, koja je isto tako jako dobra i pitka. Dio grožđa malvazije iz starih vinograda Dobravac čuva za jako uspješnu mješavinu bijelih sorti Simfoniju, koja zajedno sa chardonnayem daje izvrsno vino, punoga tijela. Vino ima lijepu slamnatožutu boju te je kristalno bistro i djelomično gusto čak prema gustome. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća fina, kompleksna, počinje s tipičnim malvazijinim cvijetom akacije, pa ide prema agrumima u obliku naranče i grejpa. Budući da je berba bila dosta topla, lagano dolazi i nota tropskog manga, ali i vinogradarske breskve.

Vino je suho, toplo, djelomično mekano, a s druge strane ipak samo djelomično svježe, što je također karakteristika berbe 2011. zbog tople godine. Dosta je mineralno, što je karakteristično za duboku rovinjsku crvenicu s položaja Turnina. Punoga je tijela, no djelomično uravnoteženo zbog manje svježine, ali dugačkog trajanja u ustima i lijepog gorkog završetka klasičnog za malvazije. Ima potencijal za barem dvije godine, harmonično je i spremno za konzumaciju te bih ga preporučio uz široku paletu tjestenina s plodovima mora. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter