Enoteka: Rizling iz Ormoža


Ime vina: Rizling
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vinarija Verus
Lokacija: Ormož/Slovenska Štajerska
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: rižoto sa škampima i melonom
Ocjena:  8,7/10
Cijena (mpc): 85,00 kn (Cicibela Rovinj)

Danilo Šnajder, Božidar Grabovac i Rajko Žličar tri su mlada vinara koji su dugi niz godina radili zajedno u velikoj vinariji u Ormožu, no kad je podrum privatiziran, oni se nisu mogli prepoznati u toj novoj priči, te su godine 2007. pokrenuli vlastitu vinariju Verus. Vinarija je smještena u prostorije stare pekare u Ormožu.

Poduzetni hrvatski uvoznik vina Studio G3 u vlasništvu Bože Bulića, prepoznao je vrijednost ovih finih pitkih i elegantnih vina pa uvozi njihov asortiman za Hrvatsku. Što svojih, što sa kooperantima, ukupno obrađuju 18 hektara vinograda, a sortiment je tipičan za taj kraj: sauvignon bijeli, rizling, furmint, chardonnay, pinot crni i sivi te žuti muškat.

Godišnja proizvodnja podruma Verus je oko 90.000 boca. Grožđe za ova vina dolazi s najboljih lokacija u okolici Ormoža, a to su položaji: Jeruzalem, Kog, Litmerk, Vinski vrh i Brebrovnik. Kada sam 2009. na Sajmu vina u Zagrebu probao njihov rizling berbe 2008., ostao sam iznenađen kvalitetom tog vina. Tada je to bio jedini rizling koji je na ovim našim prostorima bio donekle sličan pravim njemačkim rizlinzima. Mnogi poznati svjetski vinski novinari lijepo su pisali o vinima vinarije Verus, kao Parker, Clark, Spurier, Robinson.

Danas ću vam predstaviti rizling iz berbe 2011. koji sam kušao na ProWine sajmu vina u Dusseldorfu, te ga komentirao s jednim od tri suvlasnika Božom Grabovcem. Berba je bila, tipično za rizling, početkom listopada jer rajnski rizling dosta kasno dozrijeva. Nakon berbe, vino je fermentiralo u inoxu, u njemu provelo šest mjeseci pa je još dva u boci.

Vinogradi se nalaze na lijepim padinama na nadmorskoj visini od 300-340 metara, tlo je kombinirano pjeskovito i glinasto. Vino ima lijepu zelenkasto-žutu boju, kristalno je bistro te djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, miris je fin i vrlo kvalitetan. Na nosu osjećam agrume, prvenstveno narančinu koru, slijedi malo svježe kruške, pa i malo breskve.

Vino je suho i ide prema polusuhom, djelomično toplo i mekano. Svježe je te vrlo mineralno i ima puno tijela  te je uravnoteženo, izražene intenzivnosti okusa, fino trajno u ustima. Ima finu kakvoću, harmonično je te spremno za konzumaciju. Jer ima lijepu svježinu i mineralnost, a znamo da rizlinzi mogu živjeti jako dugo, u dobrim uvjetima može trajati još bar 10 godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter