Enoteka: Riesling Schloss Lieser

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Riesling
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Schloss Lieser
Lokacija: Mosel/Njemačka
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: rižoto sa škampima
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 162,00 kn (Wine Searcher)

Nedavno sam posredstvom mog dragog prijatelja dobio na kušanje jedan od najboljih njemačkih rieslinga koji je u ovogodišnjem Riesling cupu u organizaciji njemačkog eno-gastro magazina Feinschmecker zauzeo drugo mjesto. Thomas Haag vlasnik je vinarije koja je osnovana 1904 godine, kroz povijest je imala nekoliko uspona i padova.

Thomas i supruga mu Ute preuzimaju vinariju 1997. te je vrlo brzo podižu vrlo visoko na njemačkoj vinskoj sceni, te je žele vratiti na stare staze kao jednu od najboljih vinariju u regiji. Mosel je jedna od 13 njemačkih vinskih regija, koja se do 2007. zvala Mosel-Saar-Ruwer. U Njemačkoj to je treća regija po veličini u smislu proizvodnje, ali je vodeća regija u smislu međunarodnog ugleda. Većina od 23.000 hektara vinograda nalazi se između gradova Koblenz na sjeveru i Trier na jugu.

Vinarija Thomasa Haaga trenutno obrađuje 12,5 hektara vinograda koji su u prosjeku stari 50-70 godina, a godišnja proizvodnja je oko 80.000 boca vina. U ponudi imaju 16 različitih etiketa vina, a ja bih s vama podijelio moje viđenje rieslinga s položaja Niederberg Helden, vinograd nosi oznaku VDP Große Lage što je oznaka za najbolje položaje, a grožđe s ovih položaja ima oznaku GG ili Große Gewachs.

To je jedna od najviših oznaka za vina u Njemačkoj i mogu je nositi samo vina određenih sorti u određenim regijama. Berba 2012. bila je dosta nestabilna jer su se izmjenjivale kiše i lijepo vrijeme, no, završetak ljeta ipak je bio dobar pa je berba sredinom listopada počela grožđem u savršenoj kondiciji. Ovaj položaj nalazi se sjeverno od sela Lieser gdje je tlo sastavljeno od tipičnog škriljevca i nalazi se na kosim padinama koje se uzdižu iznad rijeke Mosel.

Vino ima lijepu slamnato-žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća mirisa je vrlo fina. Na nosu dolazi nota male vinogradarske breskve i marelice, potom malo mente, pa se onda javlja i malo limunove korice, onda dolazi nota egzotičnog voća u obliku ananasa i lichia, a na kraju i malo mokrog kamena što već na mirisu naglašava strašnu mineralnost ovoga vina, dakle, kompleksnost vina je bogata.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane vino ima lijepu svježinu i krasnu mineralnost. Krasi ga srednje tijelo, uravnoteženo je i izražene intenzivnosti u ustima, s dobrom trajnošću u ustima. Ima finu kakvoću te je harmonično i spremno za trošenje mada ne treba žuriti. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter