Enoteka: Riesling iz Alzasa


Kada bismo povukli poveznicu između Istre i Alzasa, onda bismo našli dosta toga u čemu su ove dvije regije slične. Naime, obje regije su u svojoj povijesti često mijenjale vladare, a vinogradarstvo i vinarstvo je uvijek zauzimalo vrlo visoko mjesto. Kao što u Istri veliki broj vinara nosi talijanska prezimena, tako i u Alzasu većina vinara ima njemačka prezimena. Alzas pokriva površinu od 8.280 četvornih kilometara, što je čini najmanjom pokrajinom u kontinentalnoj Francuskoj. Teritorij je 190 kilometara dugačak i 50 kilometara širok i čini 1,5 posto površine Francuske. Na istoku pokrajine se nalazi rijeka Rajna, a na zapadu planine Vosges. Pokrajina na sjeveru i istoku graniči s Njemačkom, a na jugu sa Švicarskom. Krajolik je većinom šumski. Ova regija, čiji je glavni grad Strasbourg, spada u najnaseljenije dijelove Francuske. U povijesti njome su upravljali i Francuzi i Nijemci, a od 1944. je u sastavu Francuske.

Ono što je u vinskome svijetu vrlo bitna poveznica Alzasa s Njemačkom je rajnski rizling kao dominantna sorta vinove loze. Osim rieslinga od sortimenta u Alzasu moramo spomenuti i bijeli te sivi pinot i mirišljavi traminac koji su također vrlo bitni za vinarstvo. Nedavno sam kušao jedan tipičan riesling iz Alzasa koji radi mala vinarija vlasnika Alberta Boxlera.

Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća mirisa jako fina. Na nosu mi prvo dolaze note koštuničastog voća u obliku breskve i marelice, onda dolazi nota livadnog meda te bijeloga cvijeća, kasnije se lagano pojavljuje i tipična petrolejska nota koja će biti još izraženija kako vino bude starjelo.

Dakle vino ima bogatu kompleksnost mirisa i sjajan slojevit buket. Na granici je suhog i polusuhog, djelomično je toplo i mekano. S druge strane vino je svježe i krasi ga dobra mineralnost te je vrlo ukusno. Krasi ga puno tijelo te je uravnoteženo s izraženom intenzivnošću okusa i finom trajnošću u ustima te ima čvrstu teksturu. Na after tasteu javljaju se ponovno slatkaste note breskve i ananasa. Ovo vino je harmonično i spremno za konzumiranje uz sirove jadranske škampe. (E. PERDEC)

Ime vina: Riesling Sommerberg "E"

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vinarija Albert Boxler

Lokacija: Alzas/Francuska

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: sirovi jadranski škampi

Ocjena: 8,9/10

Cijena (mpc): 250 kn (Wine Searcher)


Podijeli: Facebook Twiter