Enoteka: Reserva Heredad


Ako ste u Barceloni onda obavezno treba posjetiti Penedes. Ono što je za Francuze šampanjac to je za Španjolce cava, a regija Penedes predstavlja Španjolsku inačicu Šampanje. Vinarije Segura Viudas i Freixenet se nalaze oko 45 minuta vožnje od Barcelone u mjestu San Sadurni d' Anoia.

Grupa Freixenet je vlasnik male boutique vinarije Segura Viudas koja je nastala pedesetih godina prošloga stoljeća. Negdje početkom ovog stoljeća na hrvatsko tržište došlo je pjenušavo vino izuzetno atraktivne ambalaže da je meni skoro svaki gost koji je popio bocu Reserve Heredad poželio da zadrži bocu za uspomenu. Dno se sastoji od ljevanog željeza, a i grb na sredini boce je od istog materijala.

Kvaliteta ove cave je na razini šampanjaca, a dobiva se od 67 posto sorte macabeo i 33 posto parellade, a od lanjske godine dostupna je i rose verzija koja se dobiva od 100 posto pinota crnoga.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje Reserve Heredad. Za ovu cavu uzima se samo 50 posto prvog samotoka koji se dobiva nakon prešanja, te slijedi prva fermentacija u inox bačvama. Kasnije slijedi druga u boci i odležavanje od 30 mjeseci prije degožmana i dodavanja ekspedicijskog likerta po kojemu je ova cava brut s 11 grama neprovrela šećera ima izvrsnu eleganciju i pitkost. Vino ima lijepu slamnato-žutu boju, djelomično je gusto i kristalno bistro, krasi ga mnogo malih i brzih mjehurića koji klize kroz čašu.

Vino ima lijepu kvalitetu mirisa koja na prvu ima bijeloga voća koje se miješa sa malo tropskih voćnih nota, kasnije dolaze note kvasca i malo korice kruha praćene s notom livadnog meda, te na završetku dolazi i nota suhoga voća. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, ima lijepu svježinu te krasnu mineralnost. Uravnoteženo je te dugo traje u ustima i ima dobru harmoniju, u izvrsnoj je formi za trošenje, a preporučam ga uz lagani riblji filet napravljen na pari ili pak pravi španjolski Jamon.

Ime vina: Reserva Heredad D. O. CAVA

Godina berbe: više berbi zajedno

Proizvođač: Segura Viudas

Lokacija: San Sadurni d'Anoia/Penedes

Temperatura serviranja: 4-6 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: jamon Iberico

Ocjena: 9/10

Cijena (mpc):180,00 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter