Enoteka: Refošk Prelac i Beaujolais Nouveau


Istarska vina

Ime vina: Refošk

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Vina Rino Prelac

Lokacija: Momjan/Istra

Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: kobasice i ombolo sa žara

Čaša: Vinum Caberne Riedel Glass

Ocjena: 9,1/10

Cijena (mpc): 60,00 kuna (kod vinara)

Refošk Prelac

Ako ste posjetili pitoreskni gradić Momjan na sjeveru Istre velika je vjerojatnost da ste sjeli u jednu od najboljih istarskih konoba koja se nalazi u centru mjesta, Konoba Rino. Rino Prelac svestrana je osoba, no danas ćemo se baviti  njegovom vinarijom koja vuče tradiciju s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Danas vinarija Prelac obrađuje 10 ha vinograda te proizvodi oko 60.000 butelja vina na godinu. Od sortimenta dominiraju muškat momjanski i malvazija istarska sa po 30 posto učešća te refošk s 20 posto, a ostatak otpada na ostale sorte. Svi su vinogradi u okolici Momjana na bijeloj zemlji, a u planu je i gradnja novog podruma, jer su postojeći kapaciteti nedostatni za kvalitetan rad. U ovome dobro razrađenom obiteljskom poslu, Rino i njegov otac Armando su nosioci posla u vinogradu i podrumu, dok supruga Tinka kontrolira restoran i smještaj, a kći Melissa i sin Denis polako se uključuju u posao svatko na svoj način. Ulazak mladih snaga očituje se po rebrandingu etikete vina i dobro ažuriranoj Facebook stranici, što je vrlo bitno za marketing vinarije. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje Rinova Refoška iz jako dobre berbe 2013. kojeg je punjeno 6.000 boca. Grožđe za ovo vino raslo je na položaju Grabar u okolici Momjana, na bijeloj zemlji, a berba je bila početkom listopada. Vino je nakon prerade macerirano 15 dana nakon čega je školovano 11 mjeseci u bačvama od slavonskog hrasta zapremine 1.000 litara. Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto te razigrano po stjenkama čaše. Na mirisu mi se prvo otvaraju lijepe note bobičastog voća maline i tamne kupine, koju slijedi nota čokolade i vanilije te malo herbalnih nota i malo začina, dakle mogu reći da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomično toplo, a sa druge strane krasi ga tipična sortna svježina refoška, blagi i fini tanini, mineralnost koju daje momjanski teroir pa ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost je djelomično trajna te se na after tasteu javlja nota tamne kupine. Vino ima dobru harmoniju i lijepo se pije, u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem 3-4 godine. Enogastronomski bih ga preporučio uz tradicionalne specijalitete, koje možete kušati u Rinovoj konobi ombolo i kobasice uz kuhani kupus, ili pak domaću ručno rađenu tjesteninu sa šugom od divljači.

Francuska vina

Ime vina: Beaujolais Noveau

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vins Georges Duboeuf

Lokacija: Burgundija/Francuska

Temperatura serviranja:12-14 stupnja Celzija

Gastro preporuka: fuži sa šugom od kokoše

Čaša: Vinum Caberne Riedel Glass

Ocjena: 8,9/10

Cijena (mpc): 11,00 eura (www.wine-searcher.com)

Beaujolais Nouveau

„Beaujolais nouveau est arrive“ ili „mladi bužole je stigao“, uzrečica je koja prati mlado crveno vino napravljeno od sorte grožđa gamay proizvedenog u zoni Beaujolais AOC u francuskoj vinskoj regiji Burgundija. Bužole je najpoznatije svjetsko „ vin de primeur“ ili mlado vino, koje je fermentaciju završilo pred nekoliko tjedana i tradicionalno se diljem svijeta pušta u promet treći četvrtak u studenome. Specifičnost ovoga vina je da je dobiveno postupkom karbonske maceracije, a to je postupak kada se u bačvu sa grožđem stavlja ugljični dioksid, a kisik se izuče. U takvom postupku bobice pucaju i samo izlazi prvi sok, te grožđe ne prolazi proces muljanja-runjanja, stoga u vino ne dolaze koštice u kojima je prirodni konzervans pa vino može živjeti samo oko šest mjeseci. Uglavnom od branja grožđa do punjenja vina prođe od 6-8 mjeseci, pa se to vino pije najdalje do Uskrsa. Cijela priča oko bužolea je sjajno marketinški obrađena, a svojevrsni kralj bužolea je Georges Duboef čije su boce prepoznate po svojim šarenim i veselim etiketama upravo onakvima kakvo je i vino. Bužole se nekad puno više slavio u Istri, prvenstveno zahvaljujući vlasnicima Valsabbiona iz Pješćane uvale, gdje su se održavali sjajni Bužole party koji su bili izvrsno posječeni, a danas je tradiciju sačuvao kolega Sandi Paris u najboljem pulskom wine-caffe baru „Cindarela“. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje bužolea Georgesa Duboefa. Vino ima lijepu živahnu purpurno rubin crvenu boju, bistro je i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan, na prvo mirisanje dolazi nota jagode i višnje, potom slijedi nota tamne kupine koje prati malo cedrovine i malina. Na drugom mirisanju javlja se malo anisa i dašak začinske note, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, nježne i sitne tanine i lijepo se pije te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, sa solidnom intenzivnošću okusa i dobrom trajnošću dok se na after tasteu javlja mala nota maline. Vino je harmonično i finoga okusa te ga treba piti sada, gastronomski ga preporučam uz razne tjestenine na bazi mesa pa i uz istarska kombinaciju fuži sa šugom od domaće kokoše.

Piše Emil PERDEC


Podijeli: Facebook Twiter