Enoteka: Radovanov Chardonnay

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Chardonnay
Godina berbe: 2013.
Proizvođač: Vina Franko Radovan
Lokacija: Radovani/Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: kanaštrele sa žara a la Rikardo
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 60,00 kn (Cicibela Rovinj)

Ovih dana počelo je kušanje vina za ovogodišnju Vinistru koja se u porečkoj dvorani Žatika održava od 9-11. svibnja. Tom prigodom imali smo priliku kušati mnoga dobra bijela vina. Prvi dan kušanja bili su chardonnayi te je u moju komisiju došlo nekoliko jako dobrih uradaka.

Dakle, sada se već potvrđuje pretpostavka da će berba 2013. biti jako dobra za bijela vina općenito. Inače, chardonnay je sorta grožđa koja je uz cabernet sauvignon najzasađenija sorta na svijetu, te u našoj regiji često postiže vrhunske rezultate. Najbolje istarske mikrolokacije za chardonnaye nalaze se negdje između Vižinade i Višnjana pa bismo taj dio mogli nazvati istrijanski Chablis, odakle godinama stižu najbolji istarski chardonnayi.

Jedan od najdražih chardonnaya s ove lokacije meni je onaj od samozatajnog vinara Franka Radovana. U Radovanovoj proizvodnji chardonnay dolazi tek nakon malvazije i cabernet sauvignona koji su mu udarne etikete. Franko Radovan sve svoje vinograde ima u okolici sela Radovani na dubokoj istarskoj crvenici, a okrenuti su u smjeru jug-zapad. Za sada Radovan obrađuje devet hektara vinograda te nema neke velike planove širenja.

Chardonnay iz berbe 2013. bran je sredinom mjeseca rujna te je nakon prerade pušten da odležava šest mjeseci u inox bačvama, a do sada je proveo oko dva mjeseca u boci. Ovo vino krasi lijepa slamnato-žuta boja sa sjajnim zlatnim rubovima, vino je kristalno bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća mirisa je fina i ugodna.

Na prvi miris dominiraju cvjetne note bijeloga cvijeća, pomiješane s malo agruma u kojima dominira kora od grejpa, te malo limete. Kasnije se javljaju i travnate note koje podsjećaju na pokošene proljetne trave ali i malo vlasca s tržnice, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata.

Vino je suho, djelomično toplo, djelomično mekano, a sa druge strane ugodno svježe te ima ugodnu mineralnost, tipičnu za Frankove chardonnaye već zadnjih deset godina. Vino krasi srednje tijelo te je uravnoteženo, ima izraženu intenzivnost okusa, trajno je te na retro-okusu ponovno se javljaju agrumi, ali kao limeta iz Mojita sa mentom. Kao završno razmatranje mogu reći da je vino harmonično, tek spremno za trošenje, pa ga onda ne treba žuriti trošiti nego mu dati još barem mjesec dana u boci. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter