Enoteka: Radovan Cab iz 2003.

Cabernet  Sauvignon
Cabernet Sauvignon

Ime vina: Cabernet sauvignon
Godina berbe: 2003.
Proizvođač: Vina Franko Radovan
Lokacija: Radovani/Zapadna Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: janjetina na bilo koji način
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): nema ga na tržištu

Već me duže vrijeme kopka ideja da napravim recenziju jednog vina kojeg na tržištu gotovo da nema, te je odluka pala na Cabernet sauvignon Franka Radovana iz legendarne berbe 2003. Ova recenzija bit će spomen na izvrsnu berbu iz koje je proizašlo prvih 5-6 velikih istarskih crnih vina. Uz ovaj Frankov vrijedi spomenuti i Agrolagunin Cababernet sauvignon te svakako prvo veliko vino Giogia Claia, cuvee Ottocento crno.

Sjećam se kada smo negdje u jesen 2005. moj prijatelj Damir i ja posjetili Franka koji nam je iz barrique bačvice davao da kušamo ovaj Cabernet sauvignon za koji je već tada tvrdio da će biti bomba te da će ga uskoro puniti u boce. Ta 2003. došla je nakon jako kišne 2002. te je za crna vina bila izuzetna godina, no naši vinari još tada nisu tehnološki bili na današnjoj razini.

Nedavno sam imao recenziju Frankova caba iz 2009. koja je na razini ove 2003., no u ovoj se berbi vidi sam napredak vinara i njegovih pogleda na vino i podrum. Mikrolokacija oko sela Radovani bogom je dana za vinogradarstvo i to podjednako za bijele i crvene sorte, te ne čudi da je u Radovanima i bogati Ernest Tolj pokrenuo jednu od svoje tri vinarije iz branda "Saints Hills".

Grožđe za Cabernet Sauvignon 2003. stiglo je iz mladih vinograda koji su tada bili stari u prosjeku pet godina. Nakon berbe te maceracije od osam dana i fermentacije, vino je odležavalo 18 mjeseci u 60 posto novih barrique bačvica te 40 posto u već jednom korištenim bačvicama. Nakon punjenja u bocu još je osam mjeseci provelo u podrumu te onda plasirano na tržište krajem 2006 godine.

Prije degustiranja vino je provelo četiri sata u decanteru te se fino nadisalo i otvorilo i počelo pričati svoju priču! Ima duboku rubin-crvenu boju, bistro je i gusto. Izražene intenzivnosti i jako finog mirisa. Isprva dolaze note džemova kupine i borovnice, zatim miris ide prema začinskim notama crnog papra, pa klinčića, onda dolazi nota prešane kože iz lijepog butiqa cipela i jakni.

Potom se otvara aroma crne čokolade, pa suhe šljive i onda nagorena korica tostiranog kruha, u naznakama malo vanilije i liquorice. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, također i djelomično svježe, tanično sa sitnim taninima, te vrlo ukusno. Ima puno tijelo, djelomično je uravnoteženo , intenzivnost je izražena a trajnost djelomična. Kakvoća vina je fina, harmonično je i spada u jedno zrelo vino jer je njegova krivulja pomalo počela padati i lagano nestaje svježina, a tanini se neće mijenjati. Izuzetno mi je drago zaključiti da istarska crna vina imaju potencijal starenja barem 8-10 godina i da su naši vinari na dobrom putu u čemu samo trebaju ustrajati. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter