Enoteka: R iz Ruinarta

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Champagne R de Ruinart
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvođač: Ruinart
Lokacija: Reims, Francuska
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: kao aperitiv
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): oko 399,00 kuna (Cicibela, Rovinj)

Moram priznati da sam intimno vezan za šampanjsku kuću Ruinart iz Reimsa. Sve do 2006. Ruinart je bio sponzor europskog prvenstva za sommeliere na kojemu sam i sam učestvovao 2004. i 2006. godine.

Naime, Ruinart je slovio za najstariju šampanjsku kuću sve 1996. kada je prešao pod okrilje moćnog koncerna LVMH, ali je zadržao neovisnost sljedećih deset godina. Dom Thierry Ruinart bio je benediktinac koji je živio od 1657. do 1709., u vrijeme Luja XIV., koji je htio osnovati šampanjsku kuću.

Nije uspio u svome naumu za života, ali je njegovu ideju ipak u djelo proveo nećak Nicolas Ruinart te je osnovao šampanjsku kuću Ruinart godine 1729.

Prva isporuka "vina s mjehurićima" izašla je na tržište u siječnju 1730., a prva serija bila je poslovni poklon mušterijama, budući da se familija Ruinart bavila trgovinom tkanina. Mješavina  za R de Ruinart sastoji se od 40 posto chardonnayja, 57 posto pinota noira i tri posto pinota meuniera, a spojena su vina iz dvije berbe.

Nakon ručne berbe grožđa koja bude krajem kolovoza vino ide na odležavanje u inoks tankove te u njima prolazi i malolaktičku  fermentaciju. Nakon šest mjeseci vino se degožira te se u njega stavlja ekspedicijski liker po kojem ovaj šampanjac ima 9 g/l neprovrela šećera.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju sa zlatnim nijansama, kristalno je bistro i djelomično gusto te ima ogroman broj malih i brzih mjehurića koji traju. Intenzivnost mirisa mu je djelomično izražena, a kakvoća jako fina. Prvi miris otkriva mi masni brioš i koricu lisnatog tijesta koja bude na krempitama, onda mi dolaze citrusne note u obliku limunske trave. Zatim mi nailazi nota bijelog cvijeća, a onda se pojavljuje i zelena jabuka i kruška.

Vino je suho, djelomično toplo, djelomično mekano s druge strane svježe i ukusno prema mineralnom. Srednje tijelo, djelomično uravnoteženo zbog desne strane, intenzivnost u ustima je izražena, trajnost je jako dobra. U after tastingu osjetim ugodnu mineralnost i notu slasne kruške. Kakvoća je jako fina, a vino harmonično i spremno za nemilosrdno trošenje u novogodišnjoj noći. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter