Enoteka: Pušipel z Međimurja

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Pušipel
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vinarija Kocijan
Lokacija: Štrigova, Međimurje
Temperatura serviranja: 8-10 Celzija
Gastro preporuka: hladna plata međimurskih narezaka
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): oko 42,00 kuna (kod proizvođača)

Međimurska vina otkrio sam na početku ovog stoljeća na tada još jako dobrom sajmu vina Vinovita koji se održavao na Zagrebačkom velesajmu. Prvi vinar iz tih krajeva koji mi je zapeo za oko bio je Belović s izvrsnim sauvignonom bijelim.

Međimurci su radišni i marljivi ljudi i vole popiti dobru kapljicu u solidnim količinama te po svim navedenim karakteristikama imaju veliku sličnost s Istrijanima. Na nedavnom sajmu vina u Esplanadi probao sam interesantno vino Pušipel iz bebe 2011. od podruma Kocijan iz Štrigove. Na štandu mi je vino predstavio sin Petar koji polako nasljeđuje posao od oca Vladimira, koji ga je započeo. Podrum je smješten na samom ulazu u Štrigovu kad se dolazi iz pravca Železne Gore.

Podrum Kocijan obrađuje sedam hektara vlastita vinograda te još dva hektara otkupljuje od kooperanata. Od sortimenta prisutni su: pušipel, chardonnay, sauvignon bijeli, graševina, rajnski rizling, a od crnih sorti cab. sauvignon i kupaža Štrigovska zvona. Najbolji vinogradi nalaze se na mikrolokacijama Orehovčak i Banfi.

Sorta grožđa pušipel ima jako interesantnu priču, jer se ona u originalu zove moslavac i porijeklom je iz Moslavine. U Sloveniji je jako popularna te se tamo zove šipon, ali najveću slavu ova sorta grožđa ima u mađarskoj regiji Tokai te se tamo zove furmint i služi kao najbitnija sorta za dobivanje nadaleko poznatog vina Tokai. Međimurski pušipel je zaštićena robna marka Međimurske županije te je u toj udruzi trenutno 15 vinara.

Na tržište izlaze sa zajedničkom etiketom i zajedničkom cijenom te se prva boca otvara na sajmu Urbanovo koji se dešava u svibnju. Pušipel na tržište izlazi u dvije varijante: Clasic koji je svježe jednogodišnje vino te Prestige koji označava predikatna vina.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća fina, u mirisu mi dolaze note bijelog voća u prvom redu jabuka i krušaka, nakon toga dolazi nota livadnog meda i malo plemenite plijesni. Nakon toga i nešto cvjetnih aroma u obliku bijeloga cvijeća te čak i malo cvijeta kamilice. U okusu se osjeti nota neprovrela šećera tako da vino svrstavam u polusuho, djelomično je toplo i djelomično mekano. S druge strane vino je svježe te ukusno.

Uravnoteženo je, ima djelomično izraženu intenzivnost i djelomičnu trajnost. Kakvoća mu je fina, a tijelo je srednje prema punome. Harmonično je i zrelo te će trajati do sljedeće berbe. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter