Piše Emil PERDEC
Istarska vina
Ime vina: Punta Grecca
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Medea vina
Lokacija: Vodnjan/Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija
Gastro preporuka: Fiorentina s gradela
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Riedel Restaurant Cabernet/Merlot
Cijena (mpc): 145 kuna (Cicibela, Rovinj)
Vrijedni mladi tim ljudi iz Medea vina bio je ovoga proljeća izuzetno aktivan. Ako vas put nanese od Pule prema Medulinu s lijeve strane vidljiva je njihova nedavna aktivnost, na tome prostoru bilo je posađeno 15 ha stare malvazije koja je već dala svoj maksimum te su je zamijenili s 13 ha novih nasada. Ova dva hektara manje koja su ostavili prazna iskoristiti će se za izgradnju nove moderne vinarije. Medea vina napravila su na istarskoj vinskoj sceni u zadnjih pet godina značajan iskorak u kvaliteti ne samo vina nego i maslinova ulja. Naime pred pet godina mogli ste eventualno u nekim Puljankinim dućanima naići na vino koje se je zvalo Vodnjanska malvazija i nije bilo osobite kvalitete. No danas su brand Medea vina i maslinovo ulje Salvela prisutni u skoro svim dobrim istarskim restoranima, a i šire. S berbom 2011. na tržište je izašlo prvo top vino vinarije, dobiveno iz grožđa, koje je raslo u najjužnijem istarskom vinogradu na poluotoku Marlera nedaleko od svjetionika Galiola, na toponimu Punta Grkole (Punta Grecca), pjeskovitom tlu s elementima gline. Vinograd je podignut 2008., a posađeno je 3,5 hektara vinograda s dominantnim merlotom. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje Punta Grecce iz berbe 2012. godine. Berba je bila u drugoj polovici rujna te je nakon toga vino macerirano 10 dana, a potom je odležavalo 18 mjeseci u malim barrique bačvicama te potom još šest mjeseci u boci. Vino krasi lijepa rubin crvena boja, kada se čaša nagne sa strane se nalaze tamniji ringovi, a vino je bistro i gusto. Vino je pred kušanje provelo pola sata u decanteru, kod kušanja intenzivnost mirisa se postepeno otvarala, a miris je fin te sa svakim mirisanjem postaje bolji. Na mirisu mi prvo dominira nota bobičastog voća, predvođena s notom trešnje i marmelade od jagode, potom se javlja nota vanilije i malo čokolade pa čak i kože. Što se vino više otvara dolazi do izražaja začinska nota papra te čak i malo duhana. Vino je suho, toplo i mekano, djelomično je svježe i tanično s finim i mekanim taninima, a krasi ga puno tijelo. Vino je skoro pa djelomično uravnoteženo, jer ipak malo prevladava lijeva strana, ima izraženu intenzivnost okusa i izvrsnu trajnost u ustima, koja prelazi deset sekundi. Vino krasi fina kakvoća te sjajna harmonija, a u dobrim uvjetima čuvanja može trajati i do deset godina, no požurite jer ga je punjeno 5.000 boca. Preporučio bih ga sljubiti s Fiorentinom pečenom na gradelama.
Škotski džin
Ime pića: Hendrick's Gin
Proizvođač: William Grant & Son Ltd.
Zemlja porijekla: Škotska/UK
Ocjena: 9,3/10
Čaša: Burgundy Riedel Glass
Cijena (mpc): 179 kuna (Cicibela, Rovinj)
Iza nas je dugo toplo ljeto, koje je oborilo rekorde na mnogim mjernim pozicijama. A velika vrućina nosi sa sobom i svoju nuspojavu koja se zove žeđ. Dosta i raznoliko se pilo ovo ljeto. Voda je zasigurno na prvome mjestu, pa pivo, a zatim su, uz vino, visoko plasirane mješavine pića te kokteli. Na proljeće sam sa vama podijelio svoje viđenje jednog finog engleskog džina i prognozirao da bi mješavine na bazi džina mogle biti apsolutni hit ovoga ljeta, a tako je i bilo. Džin tonik je definitivno bio "in" ovoga ljeta u ljetovalištima diljem Europe i to u kombinaciji s krastavcima, koji su mu davali sasvim drukčiji gušt, a počeli su se na tržištu pojavljivati i posebni ekstra tonici u bočicama, koji svježi i razigrani džin tonik dignu na visoki nivo. Danas bih sa vama podijelio viđenje Hendrick's Gina koji je bio zasigurno jedan od najtraženijih po barovima ovoga ljeta, a za hrvatsko tržište ga distribuira Studio G3 spirits. Hendrick’s se destilira u Škotskoj, a vlasnici pridaju ogromnu pažnju sirovinama za proizvodnju džina, tako da se stvorila široka paleta mirodija koje se skupljaju na sve četiri strane svijeta. Karakteristično je da se proizvodnja vrši u malim količinama od 450 litara za svaku destilaciju (uzmimo u obzir da se obično mala količina kod proizvodnje džin smatra tisuću litara). Što je količina manja to je veća pažnja koju čovjek može posvetiti alambikima (kotlovima). Kada kušamo ovaj džin miris daje svježinu na kojoj prevladava nota smričkve koja me vraća u dane djetinjstva, kada smo izrađivali puškalice od bazge i kroz njih ispaljivali ove male bobice koje su plod smrekve, boja mu je naravno transparentna. Za destiliranje ovoga džina koristi se 12 maceriranih sastojaka: narančina i limunova kora, korijander, spire olmar, smreka, bugarska ruža, krastavci, korijen angelice, korijen irisa, kamilica, cvijet sambuke i bobice kima. Sve se to macerira 50 sati u visokokvalitetnom pšeničnom destilatu nakon čega se destilira u kotlovima. Prije nego se destilat dodavanjem vode sa 75 posto alkohola dovede na prihvatljivih 41 posto. Kada ga kušam na nosu dominira korijander, narančina kora i suho cvjeće, onda se javlja sladić i mala nota bronhi bombona. Na okusu je na prvu loptu oštar i topao te kasnije u ustima postaje malo mekši. Na after tasteu javlja se ponovno malo gorčine i bronhi bombona.