Enoteka: Punta Grecca

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Punta Grecca
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Medea vina
Lokacija: Vodnjan/Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: ždrebetina sa žara
Ocjena: 9,1/10
Čaša: Riedel Restaurant Cabernet / Merlot
Cijena(mpc): 141,00 kn (Cicibela Rovinj)

Na svojim vinskim putovanjima, vidio sam mnogo lijepih vinskih kompleksa koji su arhitektonski jako dobro riješeni i uklopljeni u prirodni okoliš. U našoj regiji tek očekujemo ekspanziju takvih modernih podruma, a koliko imam saznanja u planu je  gradnja jednog takvog.

Na medulinskoj cesti uskoro bi trebao niknuti jedan od najmodernijih vinskih kompleksa u Istri. Osim vinskog podruma, imati će i turistički dio koji bi bio rezerviran za posjetitelje i u kojem bi se nalazila sala za degustacije ali i trgovina gdje bi se vina mogla kupiti. Iza ove investicije stoje Medea vina i njihov vlasnik Kristijan Floričić te njegov vrijedni tim mladih i sposobnih ljudi.

Nedavno je na tržište pušteno njihovo najočekivanje vino do sada-merlot "Punta Grecca" iz berbe 2011. U budućnosti ovo bi vino trebalo predstavljati top etiketu vinarije, koja bi se radila samo u najboljim godinama i punila u različite tipove boca. Grožđe za ovo vino raslo je u najjužnijem istarskom vinogradu koji se nalazi na poluotoku Marlera nedaleko od svjetionika Galiola, na toponimu Punta Grkole (Punta Grecca) na pjeskovitom tlu sa elementima gline.

Ovdje je posađeno 3,5 hektara vinograda sa prevladavajućim merlotom. Ovaj vinograd zasađen je 2008. godine te je 2011. bila prva berba. Grožđe je brano ručno krajem mjeseca rujna te je nakon prerade bilo 15 dana na maceraciji i kasnije još 18 mjeseci na odležavanju u barrique bačvicama pa još 6 mjeseci u boci.

Vino je pakirano u jako lijepu bocu, te se u isto tako atraktivnoj drvenoj kutiji može dobiti kao  poklon varijanta. Ima lijepu živahnu rubin crvenu boju sa tamnijim rubovima, bistro je i gusto. Vino nisam izdekantirao već sam ga samo ostavio otvorenog pola sata te ga potom kušao. Intenzivnost mirisa postepeno se otvarala, a miris je vrlo fin i ugodan.

Na prvi nos dolaze note bobičastog voća, poput maline i trešnje, čak i malo jagode dok se kasnije osjeti nota vanilije i malo dima. U drugom naletu javlja se nota papra i malo cedrovine te na kraju mala nota čokolade.

Vino je suho, ugodno toplo i mekano, dok je s druge strane djelomično svježe te tanično s finim i mekanim taninima i krasi ga puno tijelo. Vino je u odličnoj ravnoteži te ima jako dobar intenzitet okusa i lijepu trajnost u ustima te finu kakvoću. Harmonično je i može trajati barem 7-8 godina, no nažalost u ovoj prvoj ograničenoj seriji proizvedeno je samo 3.000 boca, pa preporučam da ga probate dok ga još ima. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter