Enoteka: Proštinski merlot


Ime vina: Merlot
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vinarija Siljan
Lokacija: Šegotići/Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: ramstek s žara
Ocjena : 8,5/10
Cijena (mpc): (isključivo kod vinara 150,00 kn)

Ja sam odrastao na istočnoj istarskoj obali, na škrtoj crvenoj zemlji, upravo onoj koju Mate Balota opisuje u svojoj knjizi "Tijesna zemlja". Ovaj teroir nije bogom dan za vinarstvo i vinogradarstvo, no stoljećima su marljivi ljudi na ovom prostoru tendili brajde i bili ponosni na svoje vino koje su sami delali. Josip Bepo Siljan je je godine 2000. počeo iz znatiželje s kupljenim grožđem raditi prvo svoje ozbiljno vino. Bepo danas kontrolira 2,5 hektara vinograda, od toga pola ima u zakupu u okolici Brtonigle, a ostatak se nalazi u rodnim Šegotićima. Danas ću s vama podijeliti moje viđenje neobičnog Siljanovog merlota iz berbe 2011. Grožđe je raslo u vinogradu Kampe kod sela Šegotići na crvenoj kamenitoj zemlji. Vinogradi su u položaju jug-zapad na 150 metara nadmorske visine, a nalaze se oko 1.500 metara zračne linije od ruba Kvarnerskog zaljeva.

Berba je bila početkom rujna, godina je bila izuzetno suha i topla, zemlja je tanka, a prinos oko jedan kilogram po trsu. Dakle, vrlo mali prinos, ukupno je napunjeno oko 700 boca ovoga vina. Maceracija je trajala 20 dana, a onda je vino 12 mjeseci odležavalo u 500-litrenim bačvama od hrasta, rabljene po drugi put. Potom je provelo četiri mjeseca u boci i upravo je sada krajem lipnja spremno za puštanje na tržište. Vino ima lijepu rubin crvenu boju sa svjetlijim rubovima, gusto je i bistro. Ovo vino obavezno treba dekantitati i servirati u velikoj bordoškoj čaši. Vino ima dobar potencijal starenja te uz dobre uvijete čuvanja može trajati barem još pet godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter