Enoteka: Pošip Stina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Pošip Stina
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: vinarija Jako vina
Lokacija: Bol, Brač
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: tuna sa žara
Ocjena:  8,5/10
Cijena (mpc): 142,30 kuna (Cicibela Rovinj)

Tradicija uzgajanja vinove loze na otoku Braču ima vrlo duboke korijene. Još 1903. izgrađena je prva moderna vinarija, a njome se koristila Prva dalmatinska vinarska zadruga. Vina iz ove vinarije distribuirala su se diljem Austro-Ugarske, a 1909. osvojila su zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi vina u Parizu.

Novija povijest za Poljoprivrednu zadrugu Bol počinje 2009. kada vlasnik postaje poznati hotelijer i najveći dioničar Hajduka Jako Andabak, koji osniva firmu Jako vina.

Nakon preuzimanja obnovljena je zgrada s podrumom i kušaonicom u središtu mjesta te je posađeno 50 hektara novih vinograda. Pet je hektara iznad mjesta Murvica, kraj samostana Stipančić, a 45 hektara na južnoj strani Brača, na netipičnim lokacijama 420 - 550 metara nad morem.

Netipično za Dalmaciju, tu su većinom posađene bijele sorte grožđa kao pošip, vugava i chardonnay. Zbog ove nadmorske visine velike su razlike u temperaturama danju i noću pa se vlasnici nadaju da će aromatika ovih bijelih sorti biti dobra.

Dvije udarne etikete za sada su Pošip i Plavac koji nose ime Stina. Autori etikete i imena poznati je dizajnerski studio Bruketa & Žinić, a inspiraciju je pronašao u poznatoj bračkoj stini koja je simbol otoka Brača. Sama etiketa, koja je vrlo neobična, izazvala je dosta kontroverzi, no postigla je cilj jer je skrenula pažnju na sebe.

Danas bih vam opisao pošip iz berbe 2011. koji sam imao prilike predstavljati na sajmu vina u Londonu u svibnju ove godine. Za sada, dok mladi vinogradi bračkog pošipa još uvijek nisu u rodu, grožđe se kupuje s najboljih položaja na smokvici, a manji dio je s Brača.

Vino krasi slamnatožuta boja s tamnijim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto prema gustome. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća vrlo fina i ugodna. Dominiraju cvjetni mirisi, potom slijedi red agruma u obliku korice grejpfruta, onda red marelice. Završetak mirisa daje na mediteransko bilje koje raste uz more.

Vino je suho, toplo, djelomično mekano, a s druge strane djelomično svježe i ukusno prema slanome. Na retro okusu osjećam toplinu zbog alkohola i laganu gorčinu. Vino ima puno tijelo. Uravnoteženo je s izraženim intenzitetom okusa u ustima, ima dobru trajnost okusa. Kakvoća mu je fina, harmonično je i spremno za trošenje u sljedeće dvije godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter