Enoteka: Pošip Rizman


Poznati sportaši diljem svijeta svoj teško stečeni novac investiraju u razne poslove. Kod nas su to većinom kafići, ali u zemljama s velikom vinskom tradicijom sporataši ulažu i u vinogradarstvo i vinarstvo. Najbolji primjer je sjajni Barcelonin veznjak Andres Iniesta koji zajedno sa svojom obitelji u španjolskoj vinorodnoj pokrajini Rueda ima svoje vinograde i radi jako dobra vina.

I mi odnedavno u našoj zemlji imamo svijetli primjer ulaganja vrhunskog nogometaša i njegove obitelji u vinski posao - izbornik vatrenih Igor Štimac pokrenuo je vinski brand Rizman. Bio je to nadimak njegova pradjeda koji je pred stotinjak godina u Opuzenu uzgajao vinovu lozu i imao konobu za prodaju vina. Područje Komarne, koje je odnedavno i službeno postalo najnovije hrvatsko vinogorje sa zasađenih 80 hektara vinograda vinarija Rizman i Saints Hills, prekrasno izgleda s nasadima vinograda koji prolaze ispod i iznad jadranske magistrale te su u potpunosti promijenile izgled cijelog kraja. Vinarija Rizman od sortimenta za sada ima plavac mali i pošip, a planiraju i sadnju novih sorti.

Danas ću predstaviti odležani pošip  Nonno za koji je grožđe raslo u mladom vinogradu podignutom 2006. Grožđe je nakon berbe i kraće maceracije odležavalo 12 mjeseci u kombinaciji drvenih bačvi različite zapremine, te još četiri mjeseca pred izlazak na tržište provelo u boci. Vino ima lijepu slamnato-žutu boju s zlatnim rubovima, kristalno je bistro i gusto. Prije kušanja, vinu treba dati malo zraka da bi se otvorilo te ga onda krenuti mirisati. Prvi miris daje petrolejsku notu koju sam već prije osjetio kod pošipa, a karakteristična je za rizlinge. Intenzivnost mirisa je izražena i vrlo fina, nakon početnog petrolejskog dijela dolaze note vanilije i dima koje je vino dobilo od odležavanja u barrique bačvici. Slijede note prezrelog voća, primjerice breskve, te čak i malo narančine kore, potom se otvaraju i note rogača te muškatnog orašćiča.

Vino je suho, toplo i djelomično mekano, nedostaje mu malo kiseline, dakle, djelomično je svježe te malo tanično zbog odležavanja u drvu i maceracije. Treba istaknuti ugodnu mineralnost vina koja mu daje jednu finu završnu notu slanosti. Na retro okusu vino ima okus gorčine i malo vanilije. Ima puno tijelo, djelomično je uravnoteženo, izraženu intenzivnost okusa te ugodnu trajnost okusa. Vino ima finu kakvoću, harmonično je te spremno za trošenje, a uz dobre uvijete čuvanja može trajati barem 3-4 godine. (E. PERDEC)

Ime vina: Pošip Nonno

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vinarija Rizman

Lokacija: Slivno/Dalmacija

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: grdobina iz pećnice

Ocjena: 8,8/10

Cijena (mpc): 115 kn (Žuto stablo)


Podijeli: Facebook Twiter