Enoteka: Porco Rosso


Vinarija Roxanich polako ali sigurno izrasta u jednu od vodećih hrvatskih vinarija. Trenutno na položajima Bačve i Bušure kraj Višnjana, na dubokoj istarskoj crvenici, imaju 23 hektara vinograda. Moguće ih je vidjeti kada se vozite Istarskim ipsilonom u smjeru sjevera, prostiru se s lijeve i desne strane neposredno prije odmorišta Bačva.

Roxanichev ulazak na istarsku vinsku scenu 2004. bio je novi vjetar u jedra vinarstvu i vinogradarstvu na ovim prostorima jer su se pojavila neka nova vina te jedan drukčiji pristup. Naime Roxanich je prvi vinar u Istri koji je imao mogućnosti i sredstava da pričeka puno sazrijevanje vina prije nego ga pusti na tržište. Takva vina su se pokazala izvrsna i jako dobro prihvaćena, moj osobni favorit je Cuvee Superistrian koji neodoljivo podsjeća na meni omiljene supertoscance. No, kako kriza dolazi baš kada ne treba, ova viša linija kvalitetnih vina dobila je nedavno i nižu baznu liniju koja se pokazala vrlo zanimljivom za tržište te cjenovno prihvatljivija.

Nova vina plasirana ove godine su Malvazijica, Rožica i Porco Rosso, a na dozrijevanju su i dva pjenušca, pinot crni i crvena verzija cuveea Ines kojeg je posvetio supruzi.

Porco Rosso je mladi SuperIstrian, a kupaža je cabernet sauvignona 40 posto, refoška 30 i borgonje 30 posto. Vino je odležavalo isključivo u inox bačvama. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, ima lijepe sviježine, solidne tanine koji nisu baš najsitniji te je ukusno za piće a krasi ga puno tijelo. Uravnoteženo je s izraženom intenzivnošću i solidnom trajnosti u ustima, fine kakvoće, te dobre harmonije i spremno za trošenje uz blagodati koje nam nose zimske radosti zvane prašćina. (E. PERDEC)

Ime vina: Porco Rosso

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vinarija Roxanich

Lokacija: Kosinožići/Istra

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: svinjsko pečenje

Ocjena: 8,5/10

Cijena (mpc): 95,00 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter