Enoteka: Poletti Cabernet i Prigorski Breg


Često me ljudi pitaju kojega grožđa ima najviše posađenoga na svijetu ? Dugi niz godina je vodeća sorta po zasađenosti bila Španjolska sorta Airen te su je slijedili Garnacha tinta također iz Španjolske te sorta koja je dominirala u zemljama istočnog bloka (najviše u bivšem SSSR-u) Rkatsiteli. No po zadnjim istraživanjima Univerziteta za vino i vinovu lozu iz Adelaide u Australiji nakon dvadeset godina došlo je do promjene te je Airen pao na treće mjesto, a prva dva zauzimaju Cabernet Sauvignon i Merlot.

Pitate se naravno gdje je nastala ta razlika, a odgovor je logičan: Kinezi su počeli malo više saditi brajde, a Španjolci su počeli krčiti stare nasade Airena, jer se je veliki dio koristio za dobivanje destilata. Istra tradicionalno ima izvrsne Cabernet Sauvignone te bih vam danas predstavio izvrstan Cabernet Sauvignon vinarije Poletti iz sjajne berbe 2009., koji dolazi iz istarskog Grand Crua za Cabernet Sauvignon, a to je područje između Kaštelira, Vižinade i Višnjana. Berba je bila početkom listopada, a nakon berbe vino je maceriralo 15 dana u inoksu te je potom provelo tri godine na "školovanju" u drvenim bačvama zapremine 550 litara, kombinirano staro i novo. Nakon toga se 12 mjeseci odmaralo u inoksu te pred puštanje na tržište još šest mjeseci u bocama.

Vino krasi lijepa rubin crvena boja sa malo svjetlijim rubovima, bistro je i gusto. Nakon otvaranja boce i kušanja vino sam pretočio u decanter, te mu je trebalo oko sat vremena da se počne otvarati. Sa svakim kušanjem javljala se neka nova nota tako da je intenzivnost mirisa postajala svaki put sve izraženija, a miris postaje fin i ugodan.

Na nosu se prvo otvara nota crnoga ribiza, potom slijedi nota dima i malo zagorene kore kruha sa ognjišta kada se sprema supa. Kasnije slijedi nota crnoga papra suhe šljive, pa onda i još malo cedrovina te čak malo zašiljene olovke, a na kraju i mala nota kožne jakne dakle nakon svega možemo reći da je kompleksnost u ovome vinu bogata. Vino je suho toplo i mekano, a sa druge strane je ipak djelomično svježe krase ga fini mekani gotovo svilenkasti tanini. Vino je ukusno čak na kraju i slankasto te ga krasi puno mišićavo tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, trajnost postojana, na after tasteu osjećam malo maslaca.

Kakvoća okusa je jako fina, a vino krasi odlična harmonija te je u izvrsnoj formi za ispijanje uz janjeći rack. Interesantno je da nakon što je čaša ostala prazna iz nje je i dalje dolazi miris što je dokaz da je ovo vino izuzetno bogato suhim ekstraktom. Dokaz je to da se radi o izuzetno kvalitetnoj berbi što me podsjetilo na 2003., koja je bila fantastična.

Ime vina: Cabernet Sauvignon

Godina berbe: 2009.

Proizvođač: Vina Poletti

Lokacija: Markovac/Hrvatska Istra

Temperatura serviranja:14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Janjeća rebra

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Cabernet Extreme Restaurant Riedel Glass

Cijena (mpc): 98,00 kn (Cicibela Rovinj)

 

Prigorski Breg

Hrvatska vinska scena, se iz godine u godinu razvija i postaje sve sadržajnija i bogatija za nove vinare i vinarije koje rade jako dobra vina. Uvijek mi je jako drago kada vam mogu predstaviti vina i vinare iz malo manje poznatih dijelova Hrvatske. Već ste više puta čitali o vinima iz Zagorja no još nisam imao prigodu predstaviti Vam vino i vinara iz Prigorja. Ovo vinogorje koje se nalazi istočno od Zagreba u okolici mjesta Sveti Ivan Zelina malo je zaostalo sa razvojem u kvaliteti dok kvantiteta nikad nije bila upitna.

Na nedavno održanom sajmu vina u Zagrebu prvi puta sam se susreo sa vinima male vinarije Prigora iz mjesta Bedenica u neposrednoj blizini Svetog Ivana Zelina. Vinariju je osnovao Dražen Bedeković te ukupno ima tri hektara vinograda, odnosno oko 18.000 trsova. Kušao sam sva njihova vina, te moram istaknuti da su mi se vina svidjela, pogotovo je dobar Sauvignon bijeli te sasvim solidan Riesling. Treba istaknuti da imaju i interesantnu crnu kupažu između Syraha i Tanata što je vrlo neobično zbog sorte tanat, koji je porijeklom francuska sorta no ipak je najpoznatija crna sorta u dalekom Urugvaju.

Danas bih ipak sa vama podijelio soje viđenje vina „ Breg“, koji je vrlo interesantna kupaža pet sorti te je najprestižnija etiketa ove vinarije. Dakle vino se sastoji od pinota sivoga, muller thurgau ili kako ga u Hrvatskoj zovemo rizvanac, traminac, silvanac zeleni, te incrocio manzoni. Nakon berbe i prerade vino je odležavalo u inox bačvama te je još malo vremena provelo u boci prije nego je pušteno na tržište. Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodno razigran na prvu mi dolazi nota bijeloga voća gdje se prvo ističe nota zelene jabuke, koju slijedi vinogradarska breskva te potom dolazi cvjetni dio sa livadnim cvijećem te vrlo neobičnom notom kamilice.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a sa druge strane ima lijepu svježinu te je ukusno a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo te ima djelomično izraženu intenzivnost okusa, a trajnost u ustima djelomično je postojana. Kakvoća je fina, vino je harmonično mada sam možda više očekivao u ustima na after tasteu mi se opet javlja nota zrele breskve. No najbitnije je da je vino pitko i da bih ga rado preporučio uz tradicionalne prigorske nareske.

 

Ime vina: Cuvee Breg

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Vinarija Prigora

Lokacija: Zelina/Bregovita Hrvatska

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Pladanj prigorskih narezaka

Ocjena: 8,8/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 50,00 kn (Vrutak Zagreb)


Podijeli: Facebook Twiter