Enoteka: Poggio Granoni

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Poggio Granoni
Godina berbe: 2006.
Proizvođač: Castello di Farnetella
Lokacija: Sinalunga /Toscana
Temperatura serviranja: 14 do16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: ramstek s kostima (fiorentina)
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 110 kn (za uvoznika)

Istarski vinari već niz godina imaju želju da se kvalitetom približe toskanskim proizvođačima vina te su im iz godine u godinu sve bliže. Nedavno smo moj sommelierski tim i ja posredstvom našeg poznanika Kristijana Orosa dobili na kušanje Cuvee "Poggio Granoni" iz berbe 2006.

Proizvođač je Castello di Farnetella, koji je zajedno s L'azienda Felsina u vlasništvu familije Poggiali. Castello di Farnetella ima 450 ha zemlje od čega je samo 60 ha pod vinogradima. L'azienda Felsina je središte proizvodnje te se i grožđe s Castello di Farnetelle prerađuje na Felsini, jer je udaljenost samo 20 km.

Ovo vino je po talijanskom zakonu klasificirano kao IGT (indicazione geografica tipica) što je pandan našem stolnom vinu s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom. Baza mu je najpoznatija crna sorta grožđa u Toscani sangiovese (70 posto) a ostalih 30 posto otpada na cabernet sauvignon, merlot te syraha, čiji se vinogradi nalaze na nadmorskoj visini od oko 500 metara.

Nakon berbe koja se provodi odvojeno za svaku sortu u rujnu i dio u listopadu vino macerira 20 dana. Nakon osnovne i malolaktičke fermentacije koju vina obave u inox bačvama odvojeno po sortama ide na odležavanje tijekom 12 mjeseci u pola novih, a pola u jednom korištenim barrique bačvicama. Potom se kupažira u velikim inox tankovima i  odležava u boci najmanje 10 mjeseci. Godišnja proizvodnja je oko 6.000 boca. Grožđe za ovo vino uzgaja se na površini 6,18 ha. Prva berba je bila 1993. i u početku je bilo dostupno samo u magnum (1,5 l) izdanju.

Vino ima lijepu, rubincrvenu boju sa svjetlijim rubovima, bistro je i gusto. Nakon dva sata u decanteru miris se snažno razvio te na prvi nos dominira kombinacija vanilije i tamnog šumskog voća u obliku ribiza i borovnice, mala nota suhe šljive izmjenjuje se s notom lista duhana s kubanske cigare.

Nakon druge vrtnje čaše dolazi mi nota čokolade i začinska nota u obliku crnog papra. Vino je suho, toplo i mekano, gotovo baršunasto, s druge strane djelomično svježe s lijepim sitnim taninima i vrlo je ukusno te ga krasi puno tijelo. Uravnoteženo je, ima izraženu intenzivnost i izvrsnu trajnost, krasi ga fina kakvoća, lijepa harmonija i spremno je za trošenje i vapi da ga sljubite s jednom fiorentinom. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter