Enoteka: Plavac Plausus


Ime vina: Plausus

Godina berbe: 2008.

Proizvođač: Dubrovački podrumi d.d.

Lokacija: Gruda/Konavle/Južna Dalmacija

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: tuna sa žara

Ocjena: 8,7/10

Cijena (mpc): 110,00 kn (Cicibela Rovinj - na upit)

Dubrovački podrumi su vinarija koja svoje sjedište ima u mjestu Gruda u srcu plodnog Konavalsko polja što se proteže od Aerodroma Čilipi do granice sa Crnom Gorom. Preteča ovog podruma je vinarija koju je 1876. godine osnovao Dubrovčanin Pero Kolić, a sadašnji razvoj vinarija je započela 1963. godine izgradnjom novog pogona u Grudi. No, u Domovinskom ratu vinarija je kao i cijeli konavalski kraj pretrpjela razaranje i pljačku, pa 2002. kreće nova era za ovaj podrum.

Cavtatanin Ivo Ivaniš, koji je dugo godina živio i radio u Nizozemskoj, i njegov nizozemski prijatelj, eno-gastro stručnjak Jan van Lissum, kreatori su vrhunskih linija Dubrovačkih podruma - sve monosortna vina. "Trajectum" je naziv za cabernet sauvignon, "Merlotina" je merlot, a "Plausus" je plavac mali. Plausus je latinski naziv za zvuk koji ptica proizvodi kada maše krilima prilikom uzlijetanja a na etiketi ovoga vina je jarebica koja živi na mikrolokaciji Mrčevje, iznad Cavtata, gdje je 2003. godine posađen plavac mali, a prva berba bila je 2006. Položaji se nalaze na 250 metara nadmorske visine, okrenuti su prema moru a tlo je crvenica pomiješana pijeskom i kamenjem.

S vama bih podijelio impresiju o jednom sasvim drukčijem Plavcu malom od onih koji dolaze sa Pelješca ili Hvara. Kuša sam ga zajedno s kolegom Sandijem Parisom i oboje smo bili iznenađeni prvenstveno njegovom pitkošću. Berba je bila u drugoj polovici rujna 2008, slijedila je maceracija od osam dana u inoxu, pa školovanje od 18 mjeseci u barrique bačvicama, te pred puštanje na tržište još šest mjeseci odležavanja u boci. Vino ima lijepu rubin-crvenu boju s granatnim rubovima. Djelomično je gusto te bistro. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća mirisa fina. Prvo mi se pojavljuje džem od borovnica, slijedi suha šljiva, kasnije dolazi i vanilija te nota cimeta čak i klinčića, a sve zatvara nota dima i malo cedrovine.

Vino je suho, djelomično toplo te mekano a sa druge strane djelomično svježe do svježe, tanini su dobri i mekani no možda bi mogli biti i bolji. Vino je ukusno, punoga tijela, uravnoteženo je, intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost na okusu djelomična. Na after taste mi se pojavljuju vanilija i maslac. Vino je harmonično i zrelo te se izuzetno lijepo pije, odlična je kombinacija s tunom sa žara. (Emil PERDEC)
 


Podijeli: Facebook Twiter