Ostaje iza nas još jedna Vinistra, za koju kažu da je bila najposjećenija do sada od kada se održava u velebnom zdanju sportske dvorane Žatika. Doduše cijeli prošli tjedan bio je u znaku Vinistre jer je još u srijedu održana dodjela priznanja u jednom od najboljih istarskih hotela Laguna Parentiumu. U kongresnom dijelu bila je podjela priznanja, a kasnije se je druženje nastavilo na prekrasnoj terasi uz lijepi domjenak. U petak je pak bilo veliko otvaranje, koje nije pokvarilo ni jako loše vrijeme, a važnost Vinistre kao društveno-poslovnog događaja pokazana je time što su na otvaranje po prvi put u povijesti na otvaranje, zajedno došli i premijer i predsjednica države, koji su nakon otvaranja i kušali vina na sajmu.
Berba 2011. godine
Za vrijeme samoga sajma uspio sam vidjeti mnogo dragih ljudi i dugogodišnjih partnera a u gourme kutku koji je vodila porečka Srednja škola za ugostitelje Antona Štifanića također je bilo sjajnih gostovanja. Treba istaknuti da se je održalo i nekoliko sjajnih radionica te sam osobno sudjelovao na jednoj koja je privukla moju pažnju. Radionica je održana u nedjelju u 14 h, pod nazivom „ Plavac mali u šest slika“. Radionicu su osmislili i vodili Zoran Pejović, sommelier i jedan od suvlasnika splitskog restorana Paradigma te gospođa Jo Ahearne, nositeljica titule Master of Wine. Gospođa Jo inače jedan dio godine provede na Hvaru gdje proizvodi svoje vino, trenutno je na tržištu prisutna s roseom Ahearne Rosina koju radi od drnekuše, a uskoro se očekuje i je plavac mali. Radionica je bila osmišljena na način da nam predstave šest različitih plavaca malih iz iste berbe 2011., s različitih položaja i teroira u Srednjoj i Južnoj Dalmaciji. Prvi je na red došao bazni plavac iz Ponikva od proizvođača Frane Miloša, koji je možda i bio najslabiji od svih šest koje smo kušali, možda iz tog razloga što je to ipak Milošova druga etikete koja dolazi iza moćnog Stagnuma, lijepo se pio no na nosu je imao malo oksidativnih nota što ga je činilo drukčijim. Ali zato je već drugi plavac oduševio. To je Plavac mali Rizman, koji dolazi sa najnovijeg hrvatskog vinogorja Komarna i bio je moćan i pun sjajnih mirisa i okusa te se je lijepo pio i baš sam uživao u njemu. Treći plavac koji nam je serviran je s najjužnijeg položaja kod Cavtata, plavac Plausus kojega rade Dubrovački podrumi.
Vinski znalci
Ovo je najneobičniji plavac od svih i nema one tipične dingačeve note i jedini je više ličio na neko novo svjetsko vino poput australskog Syraha, no ipak se dao osjetiti regionalni karakter. Četvrti je serviran Stina plavac mali Majstor, sjajan uradak s najsjevernijih vinograda u ovoj priči sa Brača. Izvrstan plavac sjajno dotjeran, lijepo se pije s usklađenim tijelom, koji možda na tržištu i postiže najvišu cijenu od svih. Peti nam je serviran relativno nepoznati plavac sa Dingača iz podruma Vicelić, mala vinarija koja je dobila puno nagrada za svoja vina no imaju samo 3,5 ha vinograda i ovoga vina na tržištu nema puno, ovo je bio tipičan iskreni dingač koji vam uvijek ostane u sjećanju. I kao zadnji nam je serviran plavac mali veliki od provjerenog vinskog znalca Andre Tomića s Hvara koji je bio možda i najkorpulentniji i najmoćniji od svih serviranih plavaca, ali također dobro usklađen i pitak. Tomićeva vina poznajem jako dugo tako da su mi vrlo poznata no ovo je posebna etiketa koje nema puno i na tržište ne izlazi redovito. Zaključak je da je bila ovo izvrsna radionica i da smo uživali u Plavcima iz sjajne berbe 2011. godine.
Istarska piva
Ime pića: Golden ale
Proizvođač: Bura brew
Lokacija: Poreč, Istra
Temperatura serviranja: 6-8 stupnja Celzija
Gastro preporuka: pijat sa sirom i pršutom
Ocjena: 9,1/10
Čaša: Riedel Ouverture Beer Glass
Cijena (mpc): 12,00 kuna (Mas Plenum, Buje)
Bura brew
Zanatske pivovare ili pivski OPG-ovi kako ih voli nazivati apsolutno najbolji pivski stručnjak i prvi pivski sommelier u Hrvatskoj Zvonimir Pelko su i ove godine apsolutni hit. Ovo ljeto moći ćemo uživati u proizvodima dvije nove craft pivovare i to iz Poreča nam stiže Bura brew i iz Splita pivovara LAB koja je lansirala svoj brand Barba. Bura Brew je nova craft pivovara smještena je u Poreču, a ljudi koje stoje iza ovog projekta su: Alessandro Zecchinati, Veronika Becker i Claudio Rossi. Alessandro je iz Milana no jedan dio života proveo je u Irskoj i tamo je počeo pratiti irski craft beer pokret te već tada počeo razmišljati o otvaranju vlastite craft pivovare. Njegova supruga Veronika je porijeklom Porečanka te je možda upravo taj moment bio presudan da se za pokretanje pivovare odluče za Poreč. Lanjske godine su uzeli i trećeg partnera Claudia, koji je dugogodišnji Alessandrov prijatelj i koji je u ovoj priči postao glavni brewmaster u Buri. Danas bih sa vama podijelio svoje viđenje jednog od njihovih piva Golden Ale koje je za mene pravo osvježenje na pivskom tržištu. Pivo krasi lijepa boja karamele koja čak prelazi prema boji livadnog meda, a krasi ga i jako dobra gustoća. Miris mu je ugodan, fin, prevladava nota kvasca, pomješana s notom suhe trave i suhih žitarica poput pšenice i žita a kasnije se javlja i nota zelenog poput lišća i mahovine, što nam daje zaključit da je kompleksnost mirisa djelomično bogata do bogata. Kao i većinu craft piva kad u boci ostane zadnja trećina piva dobro je bocu malo zavrtiti da se talog pomiješa s pivom i tako ne budemo uskraćeni za kvalitetan okus koji nam je preostao u boci. Kod prelaska na okusu daje se zaključiti da je pivo je suho, mada ima malu tendenciju slatkoće. Sa svojih 5,5 posto alc pivo je djelomično toplo ali i tipično craftovski mekano te se lijepo pije, a krasi ga i ugodna svježina i trajnost okusa u ustima a na retro okusu javlja se ponovno nota pšenice, a sveukupno krasi ga puno tijelo. Harmonija ovoga piva je izvrsna, te me nigdje nije razočaralo, dapače oduševilo me svojom pitkošću, a sljubio sam ga uz Latusov sir veli Jože i Dujmovićev pršut Istarski.
(Emil PERDEC)