Enoteka: Plava Grimalda i Portageza Selection


Kada sam pred dvadesetak godina slušao jednog od najvećih slovenskih vinskih autoriteta, Aleša Kristančića Moviju, dok mi je u rane jutarnje sate u Valsabbionu objašnjavao kako je bitno da vinara publika prepozna po stilu vina te da se nije potrebno publici dodvoravati različitim etiketama vina, priznajem onda i nisam baš dobro razumio što mi želi reći. No kasnije kroz svoju sommeliersku karijeru sve sam, više shvaćao Movijine ideje. Nije vinarima lako u svakoj berbi dobiti maksimalno dobro grožđe, ima niz faktora u svakoj berbi koji utječu na kvalitetu grožđa. Najsličniju viziju sa Movijom, od istarskih vinara ima Ivica Matošević, koji je svojim vinima "Grimalda bijela" i "Grimalda crna" na pravome putu da se približi Movijinim vinima "Veliko belo" i "Veliko rdeče".

Nedavno sam imao priliku kušati obje Grimalde iz dosta problematične berbe 2010. i moram priznati da su vina još u izvrsnoj formi, pogotovo je to bitno za Grimaldu crnu, jer ta berba je za crno grožđe bila stvarno problematična. Danas bih sa Vama podijelio dojmove "Grimalde plave", specijalnog izdanja
iz berbe 2012 godine, koja je rađena u omjeru 50 posto merlota i 50 posto terana, dok je Grimalda crna iz iste berbe imala je standardni omjer od 85 posto merlota i 15 posto terana.

Ovo vino je nedavno imalo premijeru na otvaranju luksuznog resorta u Poreču gdje je kolega Sandi Paris točio Grimaldu plavu iz boce od 18 l, a prvi je kušao premijer Zoran Milanović.

Vino ima lijepu tamno-rubin crvenu boju s tamnijim rubovima, bistro je i gusto. Vino sam servirao u većoj Bordoškoj čaši, te se je polako otvaralo, miris mu je intenzivan i krasi ga jako fina kakvoća. Na nosu mi se prvo otvara nota višnje praćena s malo šumske jagode.

Kasnije se javlja i nota ljubičice praćena s vanilijom, a onda dolazi i nota sladića s malo začinskih nota, dakle miris je kompleksan i bogat. Vino je suho, djelomično toplo i mekano. Sa druge strane vino je svježe, tanično sa finim taninima te vrlo ukusno i mineralno. Vino je punoga tijela, uravnoteženo sa izraženom intenzivnosti okusa i dobre trajnosti u ustima i sjajne kakvoće okusa a na after tastu se opet javlja nota višnje. Vino je harmonično i u dobrim uvjetima može živjeti barem desetak godina, a preporučio bih ga uz širok spektar jela od crvenog mesa.

Istarska vina
Ime vina: Plava Grimalda
Godina berbe: 2012
Proizvođač: Vina Matošević
Lokacija: Krunčići / Istra Hrvatska
Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija
Gastro preporuka: Fiorentina sa žara
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Bordeaux Grand Cru Riedel Glass
Cijena (mpc): 127,00 kn (Cicibela Rovinj)

Portugizac
Pred par godina kada smo za godišnji odmor Karin i ja odlučili uzduž i poprijeko proći kontinentalnu Hrvatsku od Hrašćine do Iloka, odlučili smo dodati internacionalnu notu našem izletu i posjetiti gradić Villaniy u mađarskom dijelu Baranje. Ovaj je grad udaljen nekih 30 km od Belišća, a nakon granice prođe se kroz gradić Harsany te se vrlo brzo stiže u Villany.

S lijeve strane ceste prema Villanyu dominira 500 m visoko brdo Nagyharsany te se njegovi obronci spuštaju prema Villanyu i na njima počinju kvalitetni vinogradi podignuti na bijeloj glineno-vapnenastoj zemlji.

Tradicija vinarstva u familiji Bock traje od 18. stoljeća i traje devet generacija no nakon Drugog svjetskog rata zemlja im je nacionalizirana. Srećom nakon Mađarske revolucije 1956. godine, uspjeli su 1958. otkupiti manji posjed te pokrenuti proizvodnju vina. Sa padom komunizma vinarija Bock afirmirala se kao jedan od pionira novog mađarskog vinarskog vala.

Danas vinarija ima 70 ha vlastitih vinograda i još 70 ha otkupljuje od kooperanata. Od kolege Zoltana iz Pečuha, vrsnog vinskog novinara dobio sam na kušanje izvrsni Bockov Portugizac Selekciju iz 2012. te bih rado svoje viđenje podijelio sa vama.

Vinogradi su različite starosti od 8 do 50 godina, a prinosi po trsu kreču se oko 1,5 kg. Grožđe je brano ručno sredinom rujna, nakon berbe vino je maceriralo osam dana, potom je provelo osam mjeseci u velikim hrastovim bačvama te još šest mjeseci u boci pred puštanje na tržište. Vino ima lijepu rubin crvenu boju bistro je i djelomično gusto.

Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan na prvu daje notu trešnje koja je praćena s malo note maline a potom stiže i začinska nota praćena cvijetom ljubičice. Kasnije se javlja i mala nota drvene kutije i malo kože.

Vino je suho i djelomično toplo te čak i mekano sa druge strane ima dobru svježinu, nježne izražene tanine i ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo ima dobru intenzivnost okusa te dosta dobro traje u ustima. Vino je harmonično a na after tastu javlja se ponovno nota ljubičica praćena s malo trešnjine note. Probao sam ga uz izvrsni Cordon Bleu odrezak.

Mađarska vina
Ime vina: Portageza Selection
Godina berbe: 2012
Proizvođač: Bock Winery
Lokacija: Villany/Mađarska
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Cordon Bleu od puretine
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Bordeaux Grand Cru Riedel Glass
Cijena (mpc): 10,00 eura( kod vinara)

Emil PERDEC


Podijeli: Facebook Twiter