Enoteka: Pjenušava malvazija i Pinot iz Oregona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Piše Emil PERDEC

Istarska vina

Ime vina: Malvazija brut

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Vina Legović

Lokacija: Mekiši, hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: kao aperitiv

Ocjena: 8,9/10

Čaša: Riedel sommelier champagne glass

Cijena (mpc): 75 kuna (kod vinara)

Pjenušava malvazija

Istarski vinari prate vinske trendove i reagiraju prema tržištu kvalitetno upravo onda kada i treba u nekim novonastalim situacijama. Sjećam se kada je nastupila kišna 2010. godina pa mnogo vinara nije moglo na tržište plasirati kvalitetno crveno vino. Tada se je 2011. godine kada su vina počela izlaziti na tržište desio bum izvrsnih roséa. Kada smo pred dvije godine ušli u Europsku uniju, mnogo je istarskih vinara odlučilo iskoristiti mogućnost da u Italiji naprave vlastiti pjenušac te na taj način uzmu dio tržišnog kolača koji je do tada držao prosecco često sumnjive kvalitete. Naime, za isplativost vlastita pogona pjenušaca metodom vrenja u tanku ili poznatom „method charmat“ trebalo bi proizvoditi barem 500.000 boca.

Kako sada stvari stoje, nitko od istarskih vinara nema te ambicije, pa svi koriste usluge u pogonima kod susjeda Talijana, što je za sada najisplativije. Vinarija Legović iz Mekiši kojom upravljaju otac Valter i sin Marko uspješno vode ovu malu obiteljsku vinariju s 15 hektara vinograda i na tržištu su prisutni sa sedam etiketa vina, također se okušala u izradi pjenušca metodom vrenja u tanku. Danas bih rado podijelio s vama svoje viđenje njihova prvoga pjenušca dobivenog od malvazije. Legovići su se odlučili za ovaj proizvod, kojim će upotpuniti svoju ponudu vina a i kišna berba 2014. ponukala ih je na takvu odluku. Naime pojedino grožđe nije bilo dovoljno dobro za mirna vina, no za pjenušac su odgovarale i visoke kiseline i ph vrijednost.

Vino ima lijepu slamnato žutu boju, kristalno je bistro gotovo sjajno, slabe gustoće, a iz čaše izvire mnogo malih, sitnih poprilično brzih i živahnih mjehurića. Intenzivnost mirisa je djelomično izražena, a miris je fin i osvježavajući. Na prvi nos dolazi mi nota ananasa i limunove korice, a potom se probija aroma bijelog cvijeća poput bijelog trna i akacije.

Kasnije se javlja mala nota kvasca i malo suhe smokve, praćeno notom kruške, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho do polu suho, blage topline i oskudno mekano, a s druge strane ima lijepu svježinu te je ukusno i slaboga tijela. Uravnoteženo je, djelomično izražene intenzivnosti, trajnosti i fine kakvoće, sa zelenom jabukom na after-tasteu. Vino je harmonično te spremno za upotrebu kao aperitiv ili u kombinacija s aperolom kao megapopularni aperol-spritz.

Američka vina

Ime vina: Pinot noir Botanica

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: winery Antica Terra

Lokacija: Willamette valley, Oregon

Temperatura serviranja:14-16 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: pačja prsa

Ocjena:  9,2 /10

Čaša: Burgundy Riedel Grand cru

Cijena (mpc): 69,60 eura (www.schreilblehner.com)

Pinot iz Oregona

Pred pedesetak godina nakon razvoja kalifornijskog vinarstva i vinogradarstva stidljivim koracima kreće sličan razvoj i kod njihovog sjevernog susjeda, savezne države Oregon. Ova je država godinama bila poznata po uzgoju lješnjaka i božićnih jelki, no na vrlo kvalitetnom vulkanskom tlu u dolini rijeke Willamette, brzo su shvatili da i vinova loza ima šanse za uspjeh. Odabir sorte koja će se saditi pao je na burgundski biser, pinot crni ili pinot noir, sortu od koje se u Burgundiji rade neka od najboljih i najskupljih svjetskih vina.

No, slično što se desilo s vinima Kalifornije koja su na slijepom kušanju pobijedila francuske konkurente, desilo se i s oregonskim pinot noirom. Godine 1979. organizirano je također slijepo kušanje te je pinot noir South Block Reserve berba 1975., pobijedio francusku konkurenciju. To je ponukalo i neke francuske vinare iz Burgundije da u Oregonu zasade vinograde, poput Josepha Drouhina.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje pinot noira iz berbe 2012., vinarije Antica Terra koji sam nedavno dobio na poklon. Ovu vinariju osnovala je 1989. godine obitelj Harrison. Grožđe dolazi iz vinograda koji se zove Botanica pa je stoga i vino tako nazvano. Osim pinot noira rade i jako dobar rose, od iste sorte te chardonnay i pjenušac. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja s ljubičastim notama, bistro je i gusto. Vino nisam dekantirao, nego sam samo pustio bocu otvorenu pola sata te ga natočio u veliku burgundsku čašu. Dok čaša miruje vino se u njoj lijepo razvija i diše, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je sve interesantniji svakim udisajem.

Na prvo mirisanje javlja se nota tamne trešnje koju slijedi nota ljubičice i maline praćena sa začinskim notama, cimeta i klinčića. Kasnije se javlja i lagana nota vanilije praćena sa čokoladom. U drugome naletu dolazi nota borovih iglica i malo mahovine, dakle vino ima bogatu kompleksnost mirisa. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima dobru svježinu te mekane, skoro baršunaste tanine i odličnu mineralnost, a krasi ga puno tijelo. Vino krasi dobra ravnoteža, sjajna intenzivnost i trajnost okusa, koja ide preko deset sekundi. Na after tasteu javlja se nota crvene trešnje i crvene naranče. Vino je harmonično i kompleksno, u sjajnoj kondiciji pa u dobrim uvjetima može trajati barem 15 godina. Preporučio bih ga s pačjim prsima ili pečenim fazanom, mada može sjajno pasati i uz određena riblja jela.


Podijeli: Facebook Twiter