Enoteka: Pjenušac iz Luxemburga

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Cuvee brut
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvođač: Domaines Vinsmoselle
Lokacija: Luxemburg
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: kao aperitiv uz kanape sendviče
Ocjena:  8,5/10
Cijena (mpc): 75,00 kn (kod proizvođača)

U jednom od najnovijih vinskih atlasa britanske autorice Janice Roninson, nalazi se tabela potrošnje vina po glavi stanovnika u Europi, a na prvom mjestu je Luxemburg sa 57,3 litara po glavi.

U Luxemburgu su niski nameti na vino, tako da mnogo vina koje se uveze, kupe i ljubitelji iz okolnih zemalja kao što su Nijemci, Francuzi i Belgijanci. No Luxemburžani imaju i svoju vinsku scenu, koja je mala ali postoji.

Bitan čimbenik u vinogradarstvu Luxemburga je rijeka Mosel, koja prolazi kroz sjeveroistočnu Francusku, Luksemburg i na kraju Njemačku. Rijeka Mosel predstavlja granicu između Njemačke i Luksemburga, izvire u Vogezima na nadmorskoj visini od 735 metara, a utječe u Rajnu kod grada Koblenza poslije 544 kilometara toka.

Uz njen tok nalaze se kvalitetni vinogradi u Njemačkoj ali i u Luxemburgu. Sortiment su većinom bijele sorte kao: rivaner, auxerrois, pinot sivi, pinot bijeli, rizling i nešto pinota crnoga. Tla su većinom glinena i vapnenasta slično kao i u njemačkom dijelu. Luxemburg danas  ima 1.287 hektara vinograda, a samo na kooperativu Domaines Vinsmoselle, osnovanu 1966. godine otpada 800 hektara, a to je dio koji pokriva oko dvije trećine nacionalne proizvodnje vina.

Domaines Vinsmoselle je daleko najvažniji proizvođač vina Velikog Vojvodstva Luksemburga. Veći dio su mirna vina, ali jedan dio odnosi se na proizvodnju Cremanta odnosno pjenušavih vina!

Danas bih sa vama podijelio svoju impresiju jednog od njihovih najboljih pjenušca Cuvee brut. Ovaj pjenušac koji odležava 12 mjeseci na kvascima radi se od tri sorte grožđa: auxerroisa 50 posto, pinot blanca 30 posto i rieslinga 20 posto.

Vino ima lijepu zeleno-žutu boju, kristalno je bistro, čak ide prema sjajnome, ima mjehuriće koji su vrlo brzi no nema ih previše. Intenzivnost mirisa je izražena, miris je fin i ugodan, prvo se osjeti bijelo voće, koje se miješa sa agrumima, potom se pojavljuje i malo egzotike u obliku manga i ananasa, te onda i malo croisanta.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, svježe te mineralno, a krasi ga srednje tijelo. Uravnoteženo je, izražene intenzivnosti, djelomično trajno, fino i harmonično. Odlično paše uz kanape sendviče. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter