Ime vina: Clai Ekstra Brut
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: P. O. Clai bijele zemlje
Lokacija: Krasica/Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 4-6 stupnja Celzija
Gastro preporuka: Svježi losos
Ocjena: 9,1/10
Čaša: Champagne Restaurant Riedel Glass
Cijena (mpc): 111,00 kn (Cicibela Rovinj)
U Božićnom broju započeli smo sa dva sjajna pjenušca,te bi bio red da nastavimo u blagdanskom raspoloženju i u novoj 2015. godini. Vjerujte da nema ljepšega načina da se započne nova uspješna godina, nego uz čašu pjenušca. Već se stoljećima stručnjaci pitaju koja je tajna dobroga pjenušca i njegove pitkosti. Za Božić sam s familijom popio bocu pjenušca te je i moja 85 godišnja majka Marija, bez problema popila čašicu, hmm možda čak i dvije. Jako sam sretan zbog povećanja broja proizvođača pjenušca na istarskoj vinskoj sceni, jer to samo obogaćuje našu eno gastro ponudu. Kad sam pred desetak godina počeo svoje vinske razgovore sa Claijem pričao mi je zaneseno o svojim idejama o proizvodnji pjenušavih vina iz njegova podruma. Pred dvije godine predstavio sam Vam premijerno prvi Claijev pjenušac, rose iz berbe 2010., gdje je dominantna bila skoro pa zaboravljena sorta plavina, a pratili su je chardonnay i malvazija. Giorgiova ideja je da radi samo rose pjenušac, no plavina se nije dobro snašla u izrazito sušnoj 2012. pa je iz te berbe na tržište plasirana bijela verzija pjenušca, koja se sastoji od 80 posto malvazije sa 20 posto chardonnaya uzgojenih na bijelim zemljama u okolici Krasice gdje se nalaze svi Claijevi vinogradi. Vino je godinu dana bilo na kvascima, a iz ove berbe napravljeno je 3.000 boca. Vino ima slamnato žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Krasi ga puno sitnih mjehurića koji su vrlo brzi te ima lijepu perlažu uzduž čaše. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan, na nosu prvo dominira nota jutarnjeg tek pečenog tosta, potom slijede note kruške i marelice, a kasnije se javljaju i citrusne note. Dakle vino ima djelomično bogatu kompleksnost mirisa. Na okusu vino je suho, djelomično toplo i mekano, a sa druge strane krasi ga ugodna svježina te dobra mineralnost sa notom kremena na okusu te se lijepo pije i krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, a intenzivnost okusa je djelomično izražena, dok je trajnost u ustima sjajna te vino dugo traje. Kakvoća vina je jako fina, na retro okusu javlja se nota gorčine badema iz torte te malo kvasca. Harmonično i spremno za ispijanje u ovim blagdanskim danima sa hladnim predjelima, a preporučam da ga probate sa svježim lososom.
Francuska vina: Grand Vintage
Ime vina: Grand Vintage Rose
Godina berbe: 2003.
Proizvođač: Moët & Chandon
Lokacija: Epernay / Champagne
Temperatura serviranja: 4-6 stupnja Celzija
Gastro preporuka: Guščja pašteta
Ocjena: 9,3/10
Čaša: Champagne Restaurant Riedel Glass
Cijena(mpc): 635,00 kn (Cicibela Rovinj)
Kad sam bio mali učili su me jednoj mudrosti da kada uroniš prst u more onda si povezan sa cijelim svijetom. Dakle po toj teoriji svi koji su u ponoć sa prelaska 2014. na 2015. popili čašu šampanjca bili su u vezi sa svima u svijetu koji su to učinili u tom trenutku, a siguran sam da ih je bilo poprilično. Kada bismo provjeravali statistiku vjerojatno je najprodavaniji brand među šampanjcima u novogodišnjoj noći bio Moët & Chandon. Ovaj svjetski poznati šampanjski brand dio je puno veće grupacije LVMH (Louis Vouitom Moët Hennesy), koja se sastoji od 75 luksuznih brandova i njihova prisutnost na svjetskim tržištima je ogromna. Glavni šampanjac ovoga branda je Dom Perignon, koji izlazi samo u dobrim godinama, a bazni pjenušac kuće je Brut Imperial. U izuzetno dobrim berbama se i bazni Brut Imperial pojavljuje u „Grand Vintage“ izdanju, kako bijeli tako i rose. Danas bih sa vama podijelio moje viđenje Grand Vintage Rosea iz berbe 2003., pjenušca koji se sastoji od 48 posto Pinota crnog od čega je 19% crno odležano vino a ostalo je „blanc de noir“, 30 posto chardonnaya, te 22 posto Pinot Meunier, a pjenušac je 48 mjeseci ležao na kvascima. Nakon degožiranja odstajao je u boci još 6 mjeseci te je onda pušten na tržište. Vino ima lijepu rozu boju koja ide od trešnje prema lososu. Vino je bistro i djelomično gusto, a iz dna čaše šire se brojni sitni i brzi mjehurići. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin, ugodan i osvježavajući. Na nosu je na prvu loptu dominantna nota šumskog voća, koja se miješa sa cvjetnim notama na koje se nadovezuju malo crvene naranče i crvene paprike pomiješano sa notom orašastih plodova poput muškatnog oraščića. Kasnije dolazi i tipična nota brioša, koja se miješa s malo začina praćenih s notom sladića. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano dok s druge strane ima pravu šampanjsku svježinu, malo izraženih nježnih tanina i sjajnu mineralnost, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo sa jako dobrom intenzivnošću u ustima te sjajnom trajnošću. Kakvoća okusa mu je fina, te ga krasi izvrsna harmonija, a smatram da mu je sada pravo vrijeme da se popije. Rado bih ga sljubio sa guščjim paštetama ili pak laganim tatarskim biftekom.