Piše Emil PERDEC
Istarska vina
Ime vina: Pinot bijeli
Godina berbe: 2014.
Proizvođač: vina Pilato
Lokacija: Lašići, Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: dondole sa žara
Ocjena: 9,0/10
Čaša: Malvazja Riedel Glass
Cijena (mpc): 60,00 kuna (Cicibela, Rovinj)
Eligio Pilato je čovjek koji ima najbolju konstantu u kvalitetnoj paleti bijelih vina na istarskoj vinskoj sceni. Bijele sorte zauzimaju mu 75 posto vinograda dok na crvene otpada oko 25 posto vinograda, a ukupno podrum Pilato za sada kontrolira oko 18 ha vinograda. Pilatov Chardonnay već godinama je vodeći među istarskim vinima dobivenim od ove plemenite sorte. Mlada malvazija također spada u istarski vrh kao i odležana malvazija, koja se pokazala izvrsnom te je na ovogodišnjoj Vinistri okićena zlatnom medaljom kao uostalom i izvrsni Cabernet Sauvignon, a taj niz zatvara solidni teran. Pinot Bijeli ili Bijeli Burgundac svoje porijeklo vuku iz francuske vinorodne pokrajine Burgundije, a vrlo je rasprostranjen i cijenjen na cijelom prostoru bivše Austro-Ugarske Monarhije, a u našoj blizini izvrsne rezultate postiže u talijanskoj regiji Veneto. Popularan je i u Slovenskom primorju, pogotovo Vipavi i Goriškim brdima, a ima ga i u talijanskom pjenušcu Franciakorta. Danas bih sa vama podijelio svoje viđenje Pilatova Pinota bijelog iz vrlo teške berbe 2014., koji je ispao sasvim solidan, doduše malo drukčiji nego u ostalim toplijim berbama. Berba grožđa je bila početkom rujna te je nakon prerade vino odležavalo isključivo u inoks bačvama, onda još dva mjeseca u boci prije nego li je izašlo na tržište. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na nosu dominira nota bijeloga voća u obliku vinogradarske breskve i kruške, potom slijedi nota bijeloga cvijeća poput bagrema i onda i malo travnatih nota, koje se miješaju sa malo limunske trave, dakle možemo zaključiti da je kompleksnost mirisa djelomično bogata do bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, sa druge strane ima solidnu svježinu i ukusno je te se lijepo pije, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, s djelomično izraženim intenzitetom okusa i solidnom trajnosti u ustima, a na after tasteu javlja se nota nektarine. Vino je harmonično i dobro se drži, te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem godinu dana. Sljubio sam ga s carpacciom od orade po kojemu je polivena emulzija od maslinova ulja, mada izvrsno paše sa širokom paletom ostalih hladnih predjela na bazi morskih plodova.
Talijanska vina
Ime vina: Cuvee „Nero“
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: vina Conti Zecca
Lokacija: Salento, Puglia, Italija
Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija
Gastro preporuka: odrezak sa žara
Ocjena: 9,2 /10
Čaša: Bordeaux Riedel Glass
Cijena (mpc): 25,00 eura (www.vinepoint.it)
Kada sam pred deset godina prvi put posjetio najveći talijanski vinski sajam „Vinitay“ u Veroni, susreo sam se sa vinima vinarije Conti Zecca, te od tada kada sam u mogućnosti uvijek rado probam njihova vina. Ova obiteljska vinarija dolazi iz regije Apulija iz okolice grada Salerno sa samoga dna pete talijanske čizme. Vinarija radi 10 etiketa vina od čega 4 cuvee,4 monosortna i 2 pjenušava vina. Danas bih s vama podijelio viđenje najboljeg vina ove poznate kuće, a to je cuvee „Nero“ koji sam nedavno dobio na poklon od dragog prijatelja.“Nero“ se radi od: 70 posto negroamaro, te od 30 posto cabernet sauvignon. Grožđe za ovo vino dolazi iz područja Leverano i Salice Salentino gdje raste na aluvijalnom tlu (lat. alluvio: nanos), mlada naplavina, sastavljena pretežno od pijeska i šljunka a ima i vapnenca. Nakon ručne berbe koja se provodi odvojeno u vinogradima gdje je maksimalno 5.000 trsova na hektaru, vino odradi maceraciju od 15 dana u inoks bačvama. Nakon toga vino odležava 18 mjeseci odvojeno u novim barrique bačvicama od francuskog hrasta te potom kupažirano još 6 mjeseci u 3.000 litarskim bačvama, a na kraju još 6 mjeseci u boci pred odlazak na tržište. Vino ima lijepu rubin crvenu boju sa malo tamnijim rubovima i svjetlijim trbuhom, bistro je i gusto. Pred serviranje vino sam dekantirao te se nakon petnaestak minuta počelo lagano otvarati. Intenzivnost mirisa je izražena a miris je fin, dominira nota bobičastog voća predvođena sa borovnicom i ribizom,potom se nazire nota vanilije i malo cedrovine. Na drugo mirisanje iz vina izlazi nota sladića i malo kože praćene sa notom crnog papra pa možemo zaključiti da je kompleksnost mirisa kod ovoga vina bogata. Vino je suho, toplo i mekano, čak nježno baršunasto u ustima. Sa druge strane vino je djelomično svježe sa dobrim mekanim taninima te je ukusno, lijepo se pije, a krasi ga puno tijelo. Vino je uravnoteženo mada mu malo preteže lijeva strana, ima dobru intenzivnost okusa i traje preko deset sekundi u ustima a na retrookusu se javlja nota vanilije pomiješana s borovnicom. Vino je harmonično i ukusno, lijepo se pije te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem 6-7 godina, a ja sam ga sljubio sa sočnim ramstekom sa žara koji je odležao desetak dana uz malo pečena krumpira i estragon senfa sa strane.