Enoteka: Pilato Sauvignon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Sauvignon bijeli
Godina berbe: 2011.
Proizvodac: Vina Pilato
Lokacija: Lašici, Zapadna Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: list s žara
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc): 62,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Eligio Pilato je jedna od konstanti istarske vinske scene posebno s bijelim vinima. Malvazija, pinot bijeli i chardonnay su Pilatov adut vec duži niz godina, a u zadnjih nekoliko godina kvalitetno se uzdiže i meni jako draga sorta sauvignon bijeli.

Sauvignoni inace traže malo hladnije krajeve, te ozbiljnijih sauvignona u Istri nije bilo sve do berbe 2010. kada se pojavilo nekoliko jako dobrih. Pilato grožde za svoj sauvignon dobiva iz vinograda jednog od svojih kooperanata u Brtonigli. Vinograd je velik jedan hektar, nalazi se na crvenoj zemlji a u tlu prevladava boksit.

Pilato godišnje proizvede oko 3.500 boca tog sauvignona. Danas vinarija Pilato ukupno pod kontrolom ima oko 17 hektara vinograda a planiraju širenje do maksimalnih 20. Omjer sortimenta u Pilatovom podrumu je 70 posto bijelih i 30 posto crnih, od kojih dominiraju teran i cabernet sauvignon.

Vinarija ima moderan podrum kapaciteta 100.000 boca, a osim prisutnosti na širem domacem tržištu, polako su se probili i na zahtjevna europska vinska borilišta kao što su Njemacka i Engleska.

Berba 2011., vrlo topla i suha, bila je krajem kolovoza a nakon fermentacije vino je na finom talogu odležavalo do sijecnja. Potom je išlo na odležavanje u inox i onda punjeno u bocu te je nakon tri mjeseca pušteno na tržište.

Vino krasi perfektna slamnatožuta boja sa nijansama zelenog, kristalno je bistro i gusto jer se vrlo brzo zaustavlja u caši a i suze se niz stjenku spuštaju sporo i debele su. Miris je jako fin i ugodan te izražen.

Osjeti se nota egzoticnog voca - ananasa, guave, pa mi dolazi imalo cvjetnih nota lavande ali i tipicnog zelenog sauvignonskog mirisa divlje šparuge ili lista pomidora. Kod kušanja je više odgovarala šira caša jer je u klasicnoj bio dosta zatvoren, tako da se poceo otvarati nakon desetak minuta.

Vino je suho, toplo i djelomicno mekano, djelomicno svježe i ukusno, cak i lagano slano te vrlo ukusno. Ima jako tijelo te je djelomicno uravnoteženo zbog viših alkohola koji ga krase, u ustima je kremasto i zaobljeno te ima dugu trajnost i finu kakvocu, harmonicno je i u odlicnoj formi. U ovoj kondiciji može trajati još barem godinu do dvije uz pravilno skladištenje. Preporucam ga sljubiti ribom s žara, najbolje list. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter