Enoteka: Pilato Chardonnay

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Chardonnay
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vina Pilato
Lokacija: Lašići, Istra
Temperatura serviranja: 10 - 12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: salata s kozicama
Ocjena:  8,5/10
Cijena (mpc): 62,10 kuna (Cicibela Rovinj)

Od kada intenzivno pratim istarsku vinsku scenu, a to je od 1994., kada Vina Pilato osvajaju zlatnu medalju na prvoj Vinistri za Malvaziju istarsku, najbolje njihovo vino mi je Chardonnay iz bebe 2001. Tu moju tvrdnju potvrđuje i činjenica da je na tadašnjoj zagrebačkoj Vinoviti 2002. taj chardonnay proglašen najboljim hrvatskim vinom kojemu je dodijeljena tadašnja nagrada Studec.

Ono što je Ivan Pilato tridesetih godina prošlog stoljeća započeo, to je Končeto nastavio, a Eligio doveo na vrlo visoku razinu. Ne sumnjam da će njegova djeca Karin, Sanja i Sanjin znati nastaviti ovaj lijepi generacijski put. Mladi nasljednici su se već nekoliko puta educirali u raznim vinarijama u Europi i Americi te se trude usvojiti nove vještine i znanja, što je vrlo bitno za napredak vinarije.

Vina Pilato prisutna su i na zahtjevnom engleskom tržištu, i to u poznatom lancu Marks&Spencer te u nekoliko dobrih restorana. Podrum Pilato danas obrađuje 17 hektara vinograda, od čega su dva hektara chardonnayja, a najviše ima malvazije - na 10 hektara. Od crnih sorti uzgajaju cabernet sauvignon, teran i merlot, dok su od bijelih još prisutni i pinot bijeli, sauvignon bijeli te muškat. Vina Pilato u budućnosti planiraju širenje do maksimalnih 20 hektara te gradnju novog podruma jer su im postojeći uvjeti već dugo nedostatni za ovaj obim proizvodnje.

Danas ću vam predstaviti Chardonnay Pilato iz berbe 2011. koja je bila dosta rana, već krajem kolovoza s položaja koji se nalaze nedaleko od Vižinade. Nakon fermentacije i kratkog odležavanja na vlastitim kvascima vino je šest mjeseci odnjegovano u bačvama od inoksa pa je još dva mjeseca provelo u boci prije samog puštanja na tržište, vinogradi se nalaze na dubokoj istarskoj crvenici.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju sa zelenkastim nijansama, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća mu je fina. Prvo mi dolaze note vinogradarske breskve, koje potom idu prema tropskim notama ananasa i malo kumkvata, potom čak i nota divljih šumskim jagoda.

Vino je suho, toplo i djelomično mekano, s druge strane ipak ima solidnu svježinu koja je sačuvana ranijim branjem grožđa, a vino krasi i fina mineralnost tipična za vina iz okolice Vižinade. Ima srednje tijelo te je uravnoteženo, fino mu je izražena intenzivnost okusa, a trajnost u ustima je ipak djelomična. Vino je fine kakvoće, harmonično te spremno za pijenje s potencijalom za barem još godinu dana. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter