Enoteka: Pierov Chardonnay


Svi istarski vinari kao svoj forte vole istaknuti malvaziju istarsku od bijelih sorti, no jako su sretni kada im u vinogradu uspije i dobar chardonnay. Postoje dva razloga: prvi je da u onih 15 posto dozvoljenog udjela, dobar chardonnay uvijek mogu pridodati malvaziji da je malo popravi. Drugi razlog je da dobar chardonnay kao kvalitetna internacionalna sorta uvijek među vinoljupcima ima izvrsnu prođu te se može dobro kupažirati s nekom drugom sortom, kao što je sauvignon ili viognier.

Mala obiteljska vinarija Poletti iz Markovca kod Višnjana već petnaestak godina uspješno je prisutna na istarskoj vinskoj sceni, a vlasnik Piero Poletti priča šest jezika te zasigurno nema problema s vođenjem svojih degustacija. Vinarija Poletti podjednako je uspješna s bijelim i crnim sortama.

Sjećam se njegovih izvrsnih malvazija te chardonnaya, ali i fantastičnih crnjaka kao što su cabernet sauvignon te teran i merlot. U našem zadnjem razgovoru Piero mi se povjerio da trenutno u podrumu drži pravu "bombu" od vina - cabernet sauvignon iz čuvene berbe 2009., te da će je tek početkom 2014. pustiti na tržište.

Podijelit ću s vama svoju impresiju Polettijeva chardonnaya iz berbe 2012., koja nije bila pretjerano sretna za bijele sorte grožđa jer je godina bila izuzetno topla. Zbog poremećene vegetacije i šokova koje je loza doživjela u toj berbi mnogi vinari su berbe za određene sorte počinjali neuobičajeno rano. Grožđe za ovaj chardonnay je brano krajem kolovoza te je nakon obrade odležavalo isključivo u inox bačvama u kojima je provelo šest mjeseci, pa onda još dva u boci te je onda pušteno na tržište.

Vino ima lijepu slamnato-žutu boju s malo tamnijim ringovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća samoga mirisa fina. Na nosu prvo dolazi lijepa cvjetna nota bijelog cvijeća te se onda pojavljuju note koštuničastog voća kao što su breskva i marelica, te kasnije čak i malo egzotičnog ananasa i lichija, a kasnije se pojavljuje i mala travnato-biljna nota. Vino je suho, djelomično toplo prema toplome te djelomično mekano.

S druge strane vino je djelomično svježe te solidno mineralno i ukusno, a krasi ga puno tijelo. U dobrome je balansu između tvrde i meke strane, ima izraženu intenzivnost u ustima te solidnu trajnost. Na after tasteu osjećam malo gorčine, vino ima finu kakvoću i harmonično je. Sada je u dobroj formi za ispijanje i može trajati barem 2 - 3 godine, no nažalost, vinar ga nema puno. (Emil PERDEC)

Ime vina: Chardonnay

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Vina Peter Poletti

Lokacija: Markovac/Istra

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: list sa žara

Ocjena: 8,7/10

Cijena (mpc): 59,70 kn (Cicibela, Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter