Enoteka: Petračeva Karizma


Jedan dio nedavnog prvenstva za sommeliere Istre i Kvarnera održao se u hotelu Nautica koji je smješten u prekrasnoj novigradskoj marini. Dok smo dogovarali detalje oko organizacije prvenstva, direktor cijelog kompleksa gospodin Petar Aračić ponudio mi je da za ručkom kušamo Cuvee Karizma iz berbe 2011. vinarije Petrač. Tada sam se prisjetio da sam neka njihova bijela vina kušao još 1999. i 2000. na zagrebačkoj Vinoviti.

Vinariju Petrač osnovao je krajem devedesetih Hrvoje Petrač, javnosti poznat iz nekih drugih tema. Oko 10 hektara jedinstvenog vinograda smješteno je  na položaju Hršak breg u blizini Krapinskih Toplica. Počeli su s bijelim sortama: graševina, chardonnay, rajnski rizling, a onda su 2003. i 2004. posađene crvene sorte merlot i cabernet sauvignon, ukupno oko 40.000 trsova. Vinarija posjeduje lijep, moderan podrum kapaciteta oko 200.000 litara te koristi suvremenu opremu. Podrum je napravljen na etaže tako da za tok vina koriste prirodni gravitacijski put.

Podijelio bih s vama moje viđenje vina Cuvee Karizma za koje je grožđe brano u rujnu 2011, te je nakon obrade i 15-dnevne maceracije vino odležavalo 16 mjeseci kombinirano u barrique bačvicama od francuskog hrasta i većim bačvama zapremine 2.000 litara od slavonskog hrasta. Vino ima lijepu rubin crvenu boju, bistro je i gusto, intenzivnost mirisa je izražena, a sam miris je fin i ugodan, radi boljeg predstavljanja vino sam izlio u decanter te ga natočio u veliku bordošku čašu.

Na nosu mi dominira nota crnog ribiza, potom dolazi suha šljiva te tamna čokolada, a kasnije i crni papar te malo dima i na kraju nota klinčića. Vino je suho, toplo, djelomično mekano, a s druge strane svježe, tanično s dobrim taninima kojima treba još odležavanja u boci da bi bili još bolji te vino ukusno. Punoga je tijela s laganom čokoladnom gorčinom na završetku i malo zrele višnje na retro-okusu.

Djelomično je uravnoteženo, s izraženom intenzivnošću okusa te je trajno s finom kakvoćom i solidnom harmonijom, mada je zavodljivije na mirisu, jer za okus mu treba još malo odležavanja u boci. Ne treba žuriti s trošenjem jer ima dobar potencijal te ga preporučam sa svinjskim pečenjem iz pećnice.

 

Ime vina: Cuvee Karizma

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vina Petrač

Lokacija: Krapinske Toplice/bregovita Hrvatska

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: svinjsko pečenje iz pećnice

Ocjena: 9/10

Cijena (mpc): 95 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter