Enoteka: Peršurićev prvi Misal

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Misal Millennium brut
Godina berbe: ne piše na boci
Proizvođač: Pjenušci Peršurić
Lokacija: Pršurići, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 6 - 8 stupnjeva Celziusa
Gastro-preporuka: aperitiv
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 88 kuna (Cicibela, Rovinj)

Nedavno sam na jednom prijemu točio pjenušac te mi je prišao gost, Nijemac, koji je bio zadovoljan ponuđenim pjenušcem te mi rekao da je obožavatelj pjenušaca i šampanjaca, ali da kad je prije 25 godina zadnji put posjetio Hrvatsku nije imao takav izbor. Taj pjenušac koji sam točio bio je bazni Misal Millennium brut obitelji Peršurić.

Misal Millennium brut je kupaža od 80 posto istarske malvazije te po 10 posto chardonnayja i pinota crnoga. Grožđe je iz berbe 2009., no nije navedeno na boci. Omjer sorti u berbi ovisi o kvaliteti berbe jer ponekad se daje više malvazije, a nekad više chardonnayja. Vino ima osam grama neprovrelog šećera te ga to čini ugodnim i pitkim.

Vinogradi se nalaze na dubokoj istarskoj crvenici u neposrednoj blizini mjesta Bačva. Misal Millennium brut je prvi pjenušac s kojim je familija Peršurić prije 20 godina krenula u proboj na tržište pjenušaca. Svaka se sorta vinificira posebno, a kupažira se u odabranim omjerima, pred punjenje u boce te dodavanja šećera i kvasca zbog izazivanja sekundarne fermentacije. Vino se na kvascima u boci drži 12 mjeseci te se onda radi degožacija te dodavanje ekspedicijskog likera.

Zbog bolje kontrole puni se u malim serijama po tisuću boca, a prije puštanja na tržište boca bude u mirovanja do 30 dana. Ukupna je godišnja proizvodnja 20.000 boca. Između mnogo nagrada koje je ovaj pjenušac pobrao do sada, ove godine je u Sofiji dobio zlato na balkanskom sajmu vina te srebro na sajmu vina u Londonu.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro, slabe gustoće te ga krasi lijepa perlažu, s puno sitnih mjehurića. Miris je izražen, na prvu notu izlazi lijepa svježina i lepršavost, tipična za pjenušac.

Prvo mi dolaze lijepe note bijeloga cvijeća koje se nadovezuju na citrusne note, a one se, pak, nadovezuju na malo žute kruške, kompleksnost mirisa je djelomično bogata.

Vino je suho, djelomično toplo te djelomično mekano, s druge strane ima ugodnu svježinu i lijepu dozu mineralnosti koja se odlično ukomponira u osvježavajući osjećaj koji dobijemo ispijajući ovaj pjenušac. Vino ima srednje tijelo, harmonično je i lijepo traje u ustima. Jako je fine kakvoće i mogu ga piti svaki dan u bilo koje doba dana, čak i ujutro.

Vino je harmonično i preporučam da se pije, a ne čuva jer ovaj pjenušac je Peršurićeva udarna etiketa i uvijek ga ima ga dovoljno, tako da je najbolje jednostavno uživati u njemu kao aperitivu ili mu dodati malo kanapea. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter