Enoteka: Perla Rose

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Perla Rose brut
Godina berbe: 2013.
Proizvođač: Agrolaguna
Lokacija: Poreč/Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 4-6 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: aperitiv
Ocjena: 8,7/10
Čaša: Champagne glass Ouverture Restaurant linie
Cijena (mpc): 45,00 kn (Agrolaguna)

Trend uživanja u ispijanju pjenušavih vina u Istri u stalnome je usponu zadnjih nekoliko godina. Sve više se približavamo svjetskim standardima u potrošnji pjenušavih vina, mada još uvijek za aperitiv dominira "nešto kratko" poput biske, medice ili rude.

Što je najbitnije, kvaliteta naših pjenušaca je iz godine u godinu sve bolja. Danas oko dvadesetak vinara radi pjenušava vina što tradicionalnom metodom vrenja u boci što metodom vrenja u tanku.

Ulaskom Hrvatske u EU pojavila se mogućnost da naši vinari puno jednostavnije i jeftinije naprave pjenušac metodom vrenja u tanku, jer nije potrebno kupovati skupu tehnologiju već jednostavno odvesti vino u Italiju gdje postoji mogućnost najma suvremenih postrojenja za pravljene pjenušaca, te njihovo odležavanje. Na ovogodišnjoj Vinistri najveći istarski proizvođač vina porečka Agrolaguna predstavila je dva svoja pjenušca: Perla Rose i Perla Laguna.

Perla Laguna napravljena je u potpunosti od malvazije istarske metodom vrenja u boci, te se neće komercijalno plasirati na tržište, nego će se trošiti samo na internim degustacijama u Agrolaguni. Perla Rose je u potpunosti od terana te je dobivena metodom vrenja u tanku koje je odrađeno u Italiji.

Teran je rastao na položaju Vižinada te je bran početkom rujna da bi mu kiseline bilo kvalitetne, kasnije je vino odležavalo u inoxu do ožujka i onda je odvezeno u Italiju na preradu gdje je kao što sam napomenuo za Vinistru premijerno predstavljeno.

U ovoj prvoj berbi ima 26.000 boca, a pošto se je dobro pokazalo sigurno će već sljedeću godinu biti više. Vino ima lijepu blago-ružičastu boju, kristalno je bistro te živahno po točenju u čašu. Jako lijepo perla te ga krasi puno sitnih mjehurića koji uporno izviru iz dna čaše. Intenzivnost mirisa je djelomično izražena, a miris je fin ugodan.

Prvi nos daje malinu pomiješanu s malo korice kruha, kasnije dolazi i nota ružinih latica. Vino je polusuho s oko 10 grama neprovrela šećera, laganih alkohola i djelomično mekano, s druge strane ima dobre svježine i vrlo je ukusno te ga krasi srednje tijelo.

Na after tasteu osjećam notu kaldirske trešnje čiji je upravo štajun. Vino je uravnoteženo sa slabo izraženom intenzivnošću i djelomično je  trajno u ustima. Vino ima finu kakvoću i harmonično, te je spremno za konzumiranje kao aperitiv na ljetnoj terasi s pogledom na zalazak sunca. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter