Enoteka: Perla bianca

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Perla bianca
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vinarija Franc Arman
Lokacija: Narduči/Istra
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: Aperitiv
Ocjena: 8,6/10
Cijena (mpc): 69,00 kn (Cicibela Rovinj)

Godinama me je kao sommeliera mučilo pitanje o totalnoj nezainteresiranosti istarskih vinara oko proizvodnje pjenušavih vina.Pjenušci Peršurić su godinama bili usamljeni u borbi s raznim proseccima sumljive kvalitete napravljenih od grožđa koje raste po plodnim poljima Veneta.

No, prije tri godine desio se preokret u pogledu istarskih pjenušaca i sada imamo bar desetak jako finih pjenušaca koji se mogu ponuditi kao aperitiv ili samostalno vino uz lagana predjela. Zadnji što sam ga kušao, jedan je od prvih istarskih pjenušaca napravljen ubrzanom metodom vrenja u tanku, takozvanom charmatskom metodom.

Ova metoda je dobila ime po inženjeru Eugenu Charmatu koji je prvi patentirao vrenje u tanku te se tako puno brže dobije pjenušac nego vrenjem u boci, koji se naziva šampanjska ili klasična metoda.Vinariju Franca Armana koja danas obrađuje oko 18 hektara vinograda u selu Narduči, općina Vižinada, vode otac Franc i sin Oliver, oboje, sa svojim radom i trudom, stvaraju nove proizvode kao što je ova Perla bianca.

Franc i Oliver Arman podarili su nam ovaj pjenušac napravljen sto posto od malvazije istarske iz berbe 2012., grožđe je brano krajem kolovoza da bi se zadržale kiseline koje su neophodne za dobar pjenušac.Kasnije se od toga vina u velikom tanku pokrenula druga fermentacija dodavanjem kvasaca i šećera, pa je ovaj pjenušac dotjeran na razinu bruta s oko 10 g/l neprovrela šećera. Ovaj pjenušac je u bocu stavljen sredinom kolovoza te mu možda treba još malo vremena provedenog u boci.

Vino ima lijepu slamnato-žutu boju s malo tamnijim rubovima, sjajne je bistroće te slabe gustoće, krasi ga veliki broj malih i dosta trajnih mjehurića. Intentivnost mirisa je djelomično izražena, fine kakvoće. Na nosu dolazi nota prepečenca te nota kvasca a potom i malo agruma pomiješana sa notama croissanta a nazire se i mala nota agruma.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane djelomično sviježe te ukusno i vrlo pitko, lepršavo i razigrano. Krasi ga srednje tijelo, uravnoteženo je s djelomično izraženom intenzivnosti okusa i finom trajnosti okusa, na retero okusu osjećam croisant pomiješan malvazijinom gorčinom i zrelom breskvom. Vino ima finu kakvoću, djelomično je harmonično jer sam više očekivao na mirisu, ali je spremno za ispijanje kao aperitiv ili uz lagane canape sendviče na nekom prijemu. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter