Enoteka: Panjoka i Champagne Brut Prestige


Piše Emil Perdec

Istarska vina

Ime vina:  Malvazija Istarska „Panjoka“

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Vinarija Edo Babić

Lokacija: Rovinj, Hrvatska Istra

Temperatura serviranja : 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Plata narezaka

Ocjena:  9,2/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 40,00kn (kod vinara)

Mala rovinjska obiteljska vinarija „Panjoka“ je i ove godine na Vinistri postigla izvrstan rezultat sa svojom svježom malvazijom istarskom. U ukupnom ocjenjivanju malvazija Panjoka dobila je najvišu ocjenu od svježih malvazija no u finalnom pripetavanju konačna pobjeda joj je ipak izmakla za dlaku, slično kao i pred nekoliko godina. Ovaj samozatajni rovinjski vinar svake godine na tržište plasira jako dobru malvaziju pa sam je uvijek rado stavljao u vinske liste i preporučivao, jer je uvijek imala izvrsnu vrijednost za novac.  Grožđe za ovu malvaziju raslo je na toponimu „San Cristoforo“ u rovinjskom „Napa Valleyu“ kako bismo mogli nazvati dolinu koja se proteže od Turnine do autokampa Valalta. Ovdje Panjoka na dubokoj istarskoj crvenici u vinogradu starom oko deset godina uzgaja malvaziju, koje će ove godine u butelje puniti oko 3.000 boca. I kod Panjoke je kao i kod svih rovinjskih vinara berba 2014. bila po rodnosti lošija od predhodnih berbi i to za oko 40 posto manje prinosa zbog lošeg vremena i bolesti po kojima će berba 2014. ostati upamćena kao najteža u ovome stoljeću. Berba je bila u drugoj polovici rujna, vino je nakon berbe odležavalo isključivo u inox bačvama, a pred mjesec dana punjeno je u boce. Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena a miris je fin, ugodan lepršav, zavodljiv. Na prvu loptu dolazi nota breskve i narančine kore, pomiješana sa notom kruške, a kasnije se javlja i cvjetna nota bagrema, koja se kasnije još više ističe, dakle imamo jednu finu kompleksnost mirisa. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s desne strane vino ima lijepe svježine i ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Vino je u izvrsnoj ravnoteži, krasi ga dobra  intenzivnost okusa, a trajnost okusa je poprilična dok mu na after tastu ostaje malo tipične bademove gorčine koja krasi malvaziju. Vino ima  dobru kakvoću i sjajnu harmoniju, koja je uvijek prisutna kod Babićevih vina. Vino je sada u usponu te još djeluje razigrano a u punu formu doći će usred ljeta, kada bude najpotrebnije, vinar će ga u prodaju pustiti za oko dvije sedmice. Moje malo društvo i ja pretpremijerno smo ga kušali prošlu nedjelju te sljubili uz kombinirane istarske nareske, prateći let Red Bullovih aviona.

Francuska vina

Ime vina:  Champagne Brut Prestige

Godina berbe : više berbi zajedno

Proizvođač : Champagne Prestige des Sacres

Lokacija: Janvry, Reims, Francuska

Temperatura serviranja : 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Sirovi škampi

Ocjena:  9,3 / 10

Čaša: Champagne Riedel Glass

Cijena(mpc): 150,00kn (kod vinara)

Izuzetno lijepa atrakcija na ovogodišnjoj Vinistri bilo je gostovanje nekoliko šampanjskih kuća koje su se predstavile na zajedničkom štandu, regija „Champagne-Ardenne“. Ova regija već dugi niz godina gaji izvrsne odnose sa Istarskom županijom, što je za nas ljubitelje šampanjaca jako dobro. Ovaj štand bio je sjajno posječen, a priznajem da sam kušao sve čak po nekoliko puta te iskoristio povoljnu prigodu i zadnjeg dana kupio par boca po sajmenim cijenama, jer kod nas je teško naći dobar šampanjac u trgovini za manje od 200  kuna, a u Poreču su ih nudili po 150 kuna. Jedna od kuća koje su se  predstavile bila je „Champagne Prestige des Sacres“ iz mjesta Janvry u blizini Reimsa. Ovaj podrum ima 110 ha vinograda te rade šampanjce u osam različitih etiketa od tradicionalnih šampanjskih sorti. Danas bih vam predstavio njihov bazni šampanjac Brut Prestige, koji se na tržištu može naći u bocama od 0,375 l pa do 6 l ! Brut Prestige je mješavina od 1/3 chardonnayja, 1/3 pinot noira i 1/3 pinot meuniera, a spojena su vina od dvije berbe. Nakon ručne berbe grožđa krajem kolovoza vino ide na odležavanje u inox tankove te u njima prolazi i malolaktičku fermentaciju. Nakon šest mjeseci vino se degožira te se u njega stavlja ekspedicijski liker po kojem ovaj šampanjac ima 9 g/l neprovrela šećera. Vino ima lijepu slamnato žuta boju sa zlatnim nijansama, kristalno je bistro i djelomično gusto. Ogroman broj malih i brzih mjehurića koji traju. Intenzivnost mirisa je djelomično izražena, a kakvoća mu je jako fina. Prvi miris na nosu otkriva mi masni brioš i koricu lisnatog tijesta koja bude na krempitama onda mi dolaze  citrusne note u obliku limunske trave. Na drugi nos mi nailazi cvjetna nota bijelog cvijeća a onda se pojavljuje i nota zelene jabuke i kruške. Vino je suho, djelomično toplo, djelomično mekano s druge strane svježe i ukusno prema mineralnom, krasi ga srednje tijelo, djelomično je uravnoteženo zbog desne strane koja daje svježinu, intenzivnost u ustima je izražena, trajnost je jako dobra. Na after tastingu osjetim ugodnu mineralnost i notu slasne kruške. Kakvoća je jako fina, a vino je harmonično i spremno za konzumiranje ovoga ljeta na raznim punktovima, ja bih ga preporučio sa sirovim morskim delicijama.


Podijeli: Facebook Twiter