Enoteka: Ottocento

Ottocento
Ottocento

Ime vina: Cuvee Ottocento crno
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vinarija Clai
Lokacija: Krasica/Istra
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: svinjska vratina pečena u komadu
Ocjena: 8,9/10
Cijena (mpc): 152,00 kn (Cicibela Rovinj)

Sjećam se jako dobro mog prvog susreta s dobrim duhom istarskog vinarstva Giorgiom Claijem koji se odigrao pred desetak godina u Livadama za vrijeme trajanja Sajma tartufa. Giorgio je već tada u početku našeg druženja imao neke ideje koje su drugim istarskim vinarima bile nepoznate, kao što su danas jako popularna biodinamička vina koja je on zavolio pijući vina legendarnog Joška Gravnera.

Prvo veliko Giorgiovo vino koje je mene oduševilo bio je cuvee Ottocento crno iz berbe 2003. - vino izvrsne elegancije, arome i strukture. Ottocento crni bio je u stvari preteča prvog superistriana kojega je nekoliko godina kasnije na tržište plasirao vizionar Mladen Roxanich. No, onda se pojavio Brombonero iz 2009. koji je zasjenio sva ostala vina koje je Clai napravio, ali i Ottocento iz 2009. bio je moćan. Po meni, ovom iz 2003., najviše se približio aktualni iz 2011. kojeg skoro pa nema više, a 2012. je po Giorgiovim riječima uskoro spremna za izlazak na tržište.

Ja bih s vama podijelio svoje viđenje Ottocenta iz 2011. koji je sastavljen od: merlota, cabernet sauvignona, terana i refoška. Vino je nakon berbe macerirano oko mjesec dana te je potom stavljeno na odležavanje u 1.000 i 1.500-litarske bačve od francuskog i slavonskog hrasta, u kojima je ostalo 12 mjeseci te je onda još tri mjeseca pred plasman na tržište odležavalo u boci.

Pošto je vino relativno mlado nije ga potrebno dekantirati već mu dati pravu veliku bordošku čašu u kojoj će se on već pravilno nadisati te početi otvarati i davati najbolje od sebe.

Vino ima jako lijepu duboku rubin-crvenu boju s notama ljubičastog u rubovima, što daju teran i refošk. Gusto je i bistro, a vinske suze se lijeno spuštaju niz stjenku čaše. Vino se u čaši fino otvara i paleta mirisa je fina te se otvara i svakim udisajem njezina širina je bogatija.

Na prvu mi dolazi nota vanilije koja se miješa s cvjetnom notom ljubičica, potom dolazi i nota crnoga ribizla pomiješana s divljim kupinama. U kasnijem dijelu dolazi čokolada te začini u obliku papra te malo cedrovine. Na nosu vino je suho, toplo i djelomično mekano, s druge strane sviježe, tanično i mineralno.

Krasi ga jako tijelo te je uravnoteženo i vrlo trajno u ustima. Na after tasteu javlja se nota vanilije pomiješana s čokoladom. Vino je harmonično i, nažalost, još jedno hrvatsko vino koje će biti prerano popijeno. Odlično će se sljubiti s jednim sočnim komadom mesa s malo masnoće kao što je svinjska vratina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter