Enoteka: Osvježavajuća Polettijeva malvazija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad tradicija u jednoj vinogradarskoj familiji traje već šest generacija, onda znamo koliko je truda i rada trebalo uložiti. Pjero Polleti je daleko najelokventniji vinar na istarskoj vinskoj sceni, jer je dugi niz godina radio kao turistički vodič. Podrum Poletti danas obrađuje šest hektara vinograda u okolici Markovca kod Višnjana!

Osim malvazije, koje je ove godine posadio još pola hektara, od ostalog sortimenta ima i muškat ružu, chardonnay te od crnih merlot, teran i cabernet sauvignon. Za svih ovih godina koliko pratim njegova vina, Pjero je podjednako uspješan sa svima, ali ipak bih možda malu prednost dao cabernet sauvignonu, koji je u nekim berbama bio izvanredan.

Danas bih se pak osvrnuo na svježu malvaziju iz čudne berbe 2011., za koju je Pjero na Vinistri dobio srebrnu medalju. No, u punu je formu došla krajem lipnja i bila je svojevrsni ljetni hit, zbog ugodne pitkosti i elegancije. Berba je bila početkom rujna na položaju Rogovići, u neposrednoj blizini Markovca. Vinograd se nalazi na dubokoj istarskoj crvenici, a okrenut je u smjeru jug - zapad. Kod ove malvazije odmah me iznenadio relativno nizak alkohol, no Pjero se odlučio na raniju berbu te je time dobio niže alkohole, a time i pitko vino, kod kojeg prva čaša odmah traži drugu.

Nakon fermentacije vino je šest mjeseci odležalo u inoksu te potom još mjesec dana u boci. Lijepe je slamnato žute boje sa zelenkastim nijansama, kristalno bistro te djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, vrlo je fin i ugodan. Na nosu dominiraju limeta i narančina kora, a potom se probija i nota cvjeta bazge te malo lychija, da bi kasnije stigla i nota livadnog cvijeća.

Dakle, kompleksnost mirisa možemo opisati kao djelomično bogatu. Vino je suho, djelomično toplo te mekano, a s druge strane djelomično svježe i ugodno mineralno. Srednjeg je tijela, vrlo pitko i elegantno za malvazije, neuobičajenih 12,8 % alkohola dobro je izbalansirano sa svježinom, koja je sada već ipak malo manja u odnosu na ljetne dane. Vino je u ustima djelomično trajno do trajno, jako fine kakvoće. Na retro okusu ima jednu ugodnu gorčinu badema, karakterističnu za malvazije.Vino je harmonično i u pravoj formi za pijenje upravo sada te će se odlično držati do punjenja sljedeće berbe. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter