Velika je čast kada imate priliku upoznati čak tri generacije u jednoj vinarskoj obitelji, a ja imam tu sreću s obitelji Arman iz maloga sela Narduči kućni broj 5. Djed Eduardus je sve počeo dizati na višu razinu, onda je Franc napravio najveći iskorak, a njegov sin Oliver, nova nada istarske vinske scene, spreman je kvalitetno nastaviti razvoj vinarije. Oliver uvijek može računati i na pomoć lijepe sestre Katlyn, no ona se ipak odlučila za hotelsku branšu. Tradicija vinarstva u obitelji Arman proteže se još od 1850. godine, a današnji podrum i vinarija spadaju u top 10 istarskih vinarija. Veliki iskorak napravljen je renoviranjem podruma pred desetak godina, kada je Franc shvatio da nema napretka bez ozbiljne investicije u proizvodnju. Vinarija na tržište plasira desetak etiketa vina, no najupečatljivije su crne sorte. Armanov odležani merlot je trenutno uz onaj podruma Roxanich jedan od najboljih u Istri, a oba tipa terana imaju postojanu kvalitetu. Danas ću vam predstaviti Teran Barrique iz 2008., koji je po prvi put predstavljen u novoj boci koja je postala obilježje najviše linije vina vinarije Arman. Nazvao sam ga Oliverov jer je treba istaknuti njegov vrijedan rad na novom izgledu i stilu vina Arman.
Nakon berbe koja je bila sredinom rujna, vino je maceriralo osam dana, grožđe dolazi s izvrsne mikrolokacije Vela boška - vinogradi se nalaze na dubokoj crvenici iz koje grožđe crpi izvrsnu mineralnost. Nakon toga vino je odležavalo 14 mjeseci u barrique bačvicama a onda još osam mjeseci u bocama pred puštanje na tržište. Vino ima duboku rubin crvenu boju sa svjetlijim rubovima, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a sam miris je jako fin. Vino svakako treba dekantirati bar jedan sat. Prvo se razvijaju note liquirizie to jest tamnih bronhi bombona, potom nailazi nota kore tosta, pa onda ljubičica i klinčići, te malo višnje i vanilije. Vino je suho, toplo i mekano, također i svježe, tanično, vrlo ukusno i krasi ga puno tijelo. Na after tastu ima malo gorčine te se opet javlja okus vanilije. Vino je uravnoteženo, izražene intenzivnosti, u ustima vrlo trajno i jako fine kakvoće okusa. Harmonično je te zrelo i u odličnoj je kondiciji za pijenje, a uz dobre uvijete čuvanja može trajati još barem 6-7 godina. Sa svojom elegancijom i izvrsnom svježinom, ovo vino paše uz jedan fini svinjski odrezak, čak i uz pečeni odojak ili pak masniju ribu kao rošpo u pećnici. (Emil PERDEC)GO02509477
Ime vina: Teran Barrique
Godina berbe: 2008.
Proizvođač: Vinarija Franc Arman
Lokacija: Narduči/Zapadna Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: svinjsko pečenje
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc):105,00 kn (Cicibela Rovinj)