Enoteka: Novacco Cabernet

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Cabernet Sauvignon
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vina Novacco
Lokacija: Fernetići/zapadna Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: janjeći medaljoni
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 50 kuna (kod proizvođača)

Mala obiteljska vinarija Novacco iz Fernetići kod Brtonigle, koju predvode otac Klaudio i sin Dario, ima tradiciju vinogradarstva još od 1837., mnogo godina prodavali su otvorena vina u Sloveniju i Italiju, no u zadnje vrijeme trude se napraviti iskorak u kvaliteti i s buteljiranim vinima.

Negdje krajem travnja podijelio sam s vama recenziju Sauvignona bijelog iz berbe 2011. vinarije Novacco, prije par dana u ruke mi je dopao njegov Cabernet Sauvignon iz berbe 2011. te je na mene ostavio izvrstan dojam pa sam svoje impresije odlučio podijeliti s vama.

Dario je s ovim Cabom izvukao maksimum iz teroira koji krasi položaje oko sela Fernetići jer u njegovoj neposrednoj blizini vinarija Capo uzgaja izvrsni cabernet franc, kojeg u Istri nema puno, no ovaj iz njihovog vinograda je daleko najbolji. Već kod prvog vina za oko mi je zapela izuzetno elegantna etiketa modernog dizajna. Na moj upit čiji je to dizajn, Dario mi je odgovorio da je najzaslužnija supruga Maja, inače pravnica.

Berba je bila početkom listopada u vinogradu na mikrolokaciji  Valentići u blizini sela Fernetići. Novacco ima oko jedan hektar caberneta te je iz ove berbe za tržište spremno oko 2.000 boca. Grožđe je nakon berbe macerirano 10 dana te je kasnije njegovano u bačvama od inoksa osam mjeseci. Manja količina punjena je u lipnju, a ostalo dolazi na red ovaj mjesec. Ovaj bordoški ljepotan izrastao na bujskoj zemlji diči se lijepom rubinsko crvenom bojom s malo tamnijim rubovima.

Vino je bistro i vrlo gusto te se vinske suze sporo spuštaju po stijenkama čaše. Intenzivnost mirisa je izražena, miris je fin, ugodan i razigran. Na prvi nos dominiraju note borovnice pa crnog ribiza, a na drugo mirisanje dolazi kupina. Potom mi nailaze začinske note crnog papra, onda u obrisima i malo čokolade.

Vino je suho, ugodno toplo te djelomično mekano, a s druge strane je svježe te ugodno tanično i vrlo ukusno. Ima puno tijelo, uravnoteženo je te ima izraženu intenzivnost okusa, lijepo i ugodno traje u ustima. Kakvoća je fina, a vino se lijepo pije te je spremno za konzumaciju uz jedan fini teleći odrezak ili janjeće medaljone.

 

Ovaj Cab ima jako dobar potencijal, te je šteta da nije odležao u drvu jer bi ga hrast potpuno oplemenio. No, od sljedeće berbe Dario planira odležavanje u drvu te čak možda i kupažiranje s nekom srodnom sortom. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter