Enoteka: Nova Milva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Milva chardonnay
Godina berbe: 2008.
Proizvođač: Vina Roxanich
Lokacija: Kosinožići, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 12 - 14 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: grdobina pečena u pećnici
Ocjena: 8,75/10
Cijena (mpc): 140 kuna (Cicibela, Rovinj)

Svatko od nas u životu ima neki uzor, neku nit vodilju koja ga vodi prema cilju. Sva je sreća po istarsku vinsku scenu da je Mladen Rožanić svoj vinski uzor pronašao u jednoj od najcjenjenijih francuskih vinskih regija, dolini rijeke Rhone. Kada je s berbom 2006. na tržište plasirao svoj prvi chardonnay Milvu, definitivno se promijenila povijest istarskih chardonnaya.

Ovakav pristup vinu i filozofija poimanja vina približili su istarsku vinsku scenu visokoj europskoj ligi. Danas vam predstavljam treću u nizu berbi chardonnaya Milve iz dobre berbe 2008. Berba je bila sredinom rujna u vinogradu Bačva, koji se nalazi na istarskoj crvenici. Nakon berbe grožđe je bilo na maceraciji osam dana te je nakon fermentacije stavljeno na jednogodišnje odležavanje u veliku drvenu bačvu zapremine 7.000 litara, sljedeću godinu išlo je u bačvu zapremine 5.500 litara, a zadnju godinu provelo je u onoj od 3.800 litara.

Nakon toga prirodnim načinom bez filtriranja punjeno je u boce te je u njima odležalo punih 12 mjeseci sve do danas, kada je spremno za puštanje u prodaju.

Vino ima lijepu boju karamele koja ide prema starom zlatu, s tamnijim rubovima. Nefiltrirano je, pa ga označavamo kao bistro, i gusto. Ima izraženu intenzivnost mirisa, a kakvoća je fina. Što se mirisa tiče, osjeti se nota kompota od kunje, koja me vraća u djetinjstvo, onda dolazi začinska nota s bijelim paprom i mala nota salvije te mokre trave, potom se javlja i djelić slatkaste burbon vanilije i u potpunom otvaranju nota egzotičnog začina nutmeg.

U početku je kompleksnost mirisa djelomično bogata, no sa svakom vrtnjom u čaši oslobađa se još neka, tako da ide prema bogatome. Vino je suho, djelomično toplo, mekano, a s druge strane svježe, blago tanično i ugodno mineralno.

Punoga je tijela, uravnoteženo, mada mu svježina u prvome momentu malo iskače. Intenzivnost okusa je izražena izvrsnom trajnošću u ustima i ima tipičnu blagu gorčinu na završetku i ugodnu vaniliju na after tastingu. Izražena mu je harmonija te je spremno za piće, no nije potrebno žuriti jer ovo vino može trajati barem deset godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter